POČAST PARISKIM ŽRTVAMA Oland: Svečano obećavam - uništićemo Islamsku državu!

Izvor: Blic, 27.Nov.2015, 12:54   (ažurirano 02.Apr.2020.)

POČAST PARISKIM ŽRTVAMA Oland: Svečano obećavam - uništićemo Islamsku državu!

U Francuskoj se danas održava nacionalna memorijalna služba za 130 ubijenih u terorističkim napadima u Parizu pre dve nedelje. Francuski predsednik Fransoa Oland je poručio da će Francuzi na napade odgovarati tako što će više pevati i odlaziti na koncerte i stadione.

Šef francuske države je, takođe, dao "svečano obećanje" da će uništiti Islamsku državu koja je organizovala napade, opisavši njene pripadnike >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << kao "armiju fanatika".

Oland je, obraćajući se okupljenima ispred Palate invalida, rekao da su oni koji su izveli niz pogubnih napada u Parizu delovali u ime "bolesnih motiva i izneverivši svog Boga", preneo je AFP.

Uz čitanje imena 130 žrtava napada ispred Palate invalida, Francuska danas odaje poštu ubijenima u napadima izvedenim pre tačno dve nedelje, koji su Pariz zavili u crno i posejali strah u prestonici i šire.

Ubijeni su većinom bili u svojim 20-im i 30-im godinama, najmladja nastradala osoba je imala 17 godina, a najstarija 68.Na službi u Parizu okupiće se oko 1.000 ljudi, među kojima će biti i i francuski predsednik Fransoa Oland, kao i oni koji su preživeli napade i porodice žrtvava, prenosi BBC.

Pojedine porodice žrtava odbile su učešće, nezadovoljno što nacija nije bila dovoljno zaštićena.

Biće održan minut ćutanja i pročitana imena svih zrtava, a Oland će se obratiti porodicama žrtava.

Oland je zamolio građane širom zemlje da tom prilikom ukrase svoje domove plavo-belo-crvenom zastavom.

- Pokušali smo da damo neki predlog koji bi omogućio svakom Francuzu da učestvuje u ceremoniji - izjavio je portparol vlade Stefan Le Fol.

Međutim, nisu sve porodice žrtava prihvatile poziv da ucestvuju u službi u velikom kompleksu u kojem se nalazi vojni muzej i Napoleonova grobnica.

Članovi porodice jedne žrtve kažu da su odbili da prisustvuju službi jer nije dovoljno učinjeno da bi se nacija zaštitila nakon prvobitnih terorističkih napada u Francuskoj početkom godine.

U nizu terorističkih napada u Parizu, 13. novembra, ubijeno je 130 osoba, a ranjeno više od 350 njih.

Napadači su pucali u restoranima, barovima i koncertnoj dvorani, gde je ubijeno 89 osoba, a trojica napadača raznela su se ispred nacionalnog stadiona "Stad de Frans" u pariskoj četvti Sen Deni.

U napadima je učestvovalo najmanje devet osoba, koje su mrtve.

Među njima je i osumnjičeni za organizaciju napada Abdelhamida Abauda, koji je ubijen u policijskoj raciji u Sen Deniju.

Dvojica muškaraca, među kojima je i glavni osumnjičeni Saleh Abdeslam još uvek su u bekstvu, a potera za njima je u toku u Francuskoj i Belgiji.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Oland: Na napade ćemo odgovarati pesmom

Izvor: NoviMagazin.rs, 27.Nov.2015

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je danas, na ceremoniji odavanja pošte za 130 ubijenih i oko 350 ranjenih u napadima izvedenim u Parizu 13. novembra, da će Francuzi na napade odgovarati tako što će više pevati i odlaziti na koncerte i stadione...Šef francuske države je, takođe, dao...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Oland na komemoraciji: Obećavam, uništićemo IS

Izvor: Studio B, 27.Nov.2015

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je na ceremoniji odavanja pošte za 130 ubijenih i oko 350 ranjenih u napadima izvedenim u Parizu 13. novembra, da će Francuzi na napade odgovarati tako što će više pevati i odlaziti na koncerte i stadione...Šef francuske države je, takođe, dao "svečano...

Nastavak na Studio B...

Oland: Uništićemo armiju fanatika

Izvor: VOA, 27.Nov.2015

Francuski predsednik Fransoa Oland poručio je da će da uništi „armiju fanatika“ odgovornu za terorističke napade u Parizu, gde je danas održana komemoracija za žrtve...Komemoracija, održana ispred Palate invalida, počela je čitanjem imena 130 ljudi ubijenih u napadima, za koje je odgovornost...

Nastavak na VOA...

Oland: Svečano obećavam, uništićemo Islamsku državu

Izvor: Radio 021, 27.Nov.2015

U Francuskoj je danas održana nacionalna memorijalna služba za 130 ubijenih u terorističkim napadima u Parizu pre dve nedelje. Francuski predsednik Fransoa Oland je poručio da će Francuzi na napade odgovarati tako što će više pevati i odlaziti na koncerte i stadione...Šef francuske države je,...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.