Izvor: Blic, 07.Dec.2016, 14:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

PARIZ ISKOPIRAO JUGOSLAVIJU Vozači, sećate li se sistema "par-nepar"?

Pariz se suočava sa najgorim zagađenjem vazduha u poslednjoj deceniji, pre svega zbog emisije štetnih gasova iz vozila i dima uzrokovanog grejanjem na čvrsta goriva.

Zbog toga, i činjenice da je poslednjih nedelja francuska prestonica maltene bez vetra, velika koncentracija štetnih gasova nikako da se raščisti iz vazduha. Francuske vlasti stoga su pribegle receptu koji je primenjivan u Titovoj Jugoslaviji: već >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dva dana na snazi su mere redukcije saobraćaja, piše "Biznis insajder".

Tačnije, sva privatna vozila, čije se registarske tablice završavaju parnim brojem u sredu imaju zabranu kretanja u periodu od 17:30 do ponoći. Dan ranije, automobili čije se tablice završavaju neparnim brojem imali su istu zabranu.

Pročitaj još:

Podsetimo, početkom osamdesetih Jugoslavija je ostala bez novca za naftu pa su vladale redukcije. Vozila su mogla da se voze svaki drugi dan, u zavisnosti od toga da li im se registarska tablica završavala parnim ili neparnim brojem.
Pogledaj vesti o: Insajder

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.