Ovo je verovatno najtoplija godina

Izvor: Radio 021, 26.Nov.2015, 01:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ovo je verovatno najtoplija godina

Ova godina je na dobrom putu da postane najtoplija u istoriji, navodi se u saopštenju Svetske meteorološke organizacije, samo pet dana pre početka samita Ujedinjenih nacija o klimi u Parizu.

"Budući da je temperatura površine okeana trenutno najviša otkad je počela da se vodi evidencija, 2015. godina verovatno će biti najtoplija godina u istoriji", rekao je generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije (WMO) >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << Mišel Žaro i dodao da je to loša vest za planetu.

Podaci te organizacije Ujedinjenih nacija iz deset meseci ove godine ukazuju da će temperature iznad kopna i mora biti najviše otkad se sprovode merenja, nakon što su 2014. godine već postigla rekord. Okeani apsorbuju više od 90 odsto energije koja se gomila u klimatskom sistemu zbog emisije gasova sa efektom staklene bašte. Međutim, osim u površinskim slojevima, rastu i temperature u dubinama. Takođe, nivo mora konstantno se povećava, ističe se u saopštenju.

Kina beleži najtopliji period od januara do oktobra, Afrika se suočava sa godinom koja je na drugom mestu po toploti od kada se meri temperatura. Temperature su bile izuzetno visoke na zapadu Severne Amerike, velikim delovima Južne Amerike, Afrike i u južnim i istočnim oblastima Evroazije.

Svetska meteorološka organizacija obično čeka kraj godine pre nego što objavi zaključke o rastu temperature, ali su sada objavljeni preliminarni rezultati "kako bi o tome bili informisani pregovarači na samitu UN o klimi u Parizu". U francuskoj prestonici će se 30. novembra okupiti više od 145 svetskih lidera, na 12-dnevnoj konferenciji čiji je cilj da se postigne dogovor o ograničenju globalnog zagrevanja na dva stepena Celzijusa u odnosu na nivo pre industrijske revolucije.

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.