Izvor: Blic, 01.Okt.2016, 01:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oporavak akcija "Dojče banke", globalne berze mešovite

Akcije nemačke "Dojče banke" su se popodne vratile u pozitivnu zonu, nakon što ih je širenje zabrinutosti u pogledu njene finansijske snage prethodno gurnulo "u crveno", uzdrmavši tako čitav bankarski sektor i globalne berze.

Oko 14:35 časova po Griniču, akcije "Dojče banke" su porasle za 0,5 odsto, na 10,93 evra, prenosi agencija Frans pres.

Frankfurtski indeks DAX je, takođe, ostvario zaokret i bio je u blagom plusu u popodnevnim časovima, dok su pariski >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << KAK 40 i londonski FTSE zadržali gubitak od oko 0,5 procenata.

Bankarski sektor je danas pretrpeo najveći pad, uz sunovrat akcija francuskih banaka Sosijete Ženeral i BNP Paribe, španskog Santandera, italijanskog Unikredita i britanskog Barkliza.

U SAD, akcije su na otvaranju berze porasle, pa je tako 35 minuta od početka trgovanja, industrijski indeks Dau Džons ojačao za 0,7 odsto, na 18.262,41 poena, širi S&P 500 za 0,5 odsto, na 2.161,65 poena, a tehnološki Nasdak za 0,4 odsto, na 5.288,09 poena.

Kada je reč o Aziji, akcije japanske banke Micubiši UG Fajnenšel grup su pale za više od dva odsto, a sidnejske Komonvelt banke za 1,5 odsto.

Nakon vesti da pojedini klijenti povlače novac sa računa, akcije najvećeg nemačkoj zajmodavca, "Dojče banke", dramatično su pale jutros na Frankfurtskoj berzi, povukavši za sobom i ostale evropske banke i svetske berze.

Investitori su reagovali na vest da američko Ministarstvo pravde (DoJ) potražuje od "Dojče banke" 14 milijardi dolara, kao i na protivrečne izveštaje nemačkih medija o tome da će Berlin pružiti pomoć uzdrmanoj banci ako bude potrebno, što je od ponedeljka počelo da potkopava tržišnu vrednost te finansijske institucije, prenosi Frans pres.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.