Oland: Ovo je čin rata, ID preuzela odgovornost

Izvor: VOA, 14.Nov.2015, 13:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Oland: Ovo je čin rata, ID preuzela odgovornost

Svetski lideri osuđuju napade u kojima je ubijeno najmanje 127 ljudi. Tužilaštvo je saopštilo da je 180 ranjenih, gotovo 100 u kritičnom stanju. Poginulo je 8 napadača.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da su sinoćnji napadi u Parizu u kojima je ubijeno više od 125 ljudi "čin rata protiv Francuske" koji su počinili i organizovali pripadnici ekstremističke grupe Islamska država i njeni pomagači u samoj zemlji.

"Suočena s ratom, država mora >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << preduzeti adekvatnu akciju”, rekao je Oland ističući kako će Francuska "svom snagom i nemilosrdno uzvratiti" na sinoćnje "varvarstvo protiv čovečanstva".

Francuski predsednik je proglasio trodnevnu nacionalnu žalost. Najavio je da će se u pondeljak obratiti parlamentu koji će vanredno zasedati.

U međuvremenu je organizacija Islamska država preuzela odgovornost za napad u kome je kako je napisano učestvovalo osam naoružanih koji su nosili bombaške pojaseve. U objavi na internet džihadisti su saopštili kako je cilj napada bio da se pokaže kako je Francuska i dalje jedna od najvažnijih meta ID-a.

FAKTI:
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na VOA...






Povezane vesti

Oland: Napadi u Parizu su ratni čin

Izvor: EurActiv Srbija, 14.Nov.2015

Islamska država preuzela je 14. novembra odgovornost za napade prethodne noći u Parizu, na lokacijama sa živim noćnim životom, a Francuska je na napade odgovorila opsežnim bombardovanjem ciljeva u Raki, uporištu te džihadističke grupe. Prema podacima 16. novembra, poginulo je 129 ljudi, a više...

Nastavak na EurActiv Srbija...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.