Novinaru kazna od 1.000 evra zbog drona nad Parizom

Izvor: Blic, 03.Mar.2015, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinaru kazna od 1.000 evra zbog drona nad Parizom

Francuski sud odredio je danas britanskom novinaru katarske televizijske kuće Al Džazira kaznu od 1.000 evra zbog upravljanja bespilotnom letelicom iznad centra Pariza i oduzeo mu dron, u trenutku kada francuske vlasti pokušavaju da razjasne nedavni niz misterioznih preleta dronova nad prestonicom.

Tristan Redman

Tristan Redman (34) je uhapšen krajem prošlog meseca u parku Bolonjske šume na zapadnom obodu Pariza zajedno sa još dva novinara, koji su u međuvremenu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << pušteni na slobodu, dok se Redman izjasnio kao kriv za upravljanje dronom iznad prestonice, što francuski zakon zabranjuje, prenosi AFP.

Novinari Al Džazire uhapšeni su nakon što su dve noći zaredom neobjašnjivi dronovi preletali Pariz, mada neimenovan izvor upoznat sa slučajem kaže da novinari nisu bili umešani u ranije incidente.

Najmanje pet misterioznih bespilotnih letelica uočeno je krajem februara u blizini američke ambasade, nedaleko od Vojnog muzeja invalida, Ajfelove kule i nekoliko važnih saobraćajnica, saopštila je policija, koja nije mogla da utvrdi njihove operatore.

Redman danas nije želeo da komentariše nakon izricanja presude, ali je njegov advokat rekao da je kazna "nesrazmerna" i da su "novinari samo radili svoj posao".

Redman je u novembru dobio dron od ispostave Al Džazire u Londonu i sakupljao je podatke o letovima dronova uz pomoć dvojice kolega, jednog Britanca i jednog Belgijanca, navodi francuska agencija.

"Naše osoblje u Parizu je pokušavalo da napravi video prilog o domaćim dronovima koji su dostupni širokim masama, a istovremeno i da izveštava o nedavnim misterijama sa dronovima u Parizu i široj bezbednosnoj situaciji u Francuskoj", saopštila je Al Džazira nakon što su novinari uhapšeni.

Upravljanje dronovima bez licence je nelegalno u Francuskoj i povlači maksimalnu kaznu od jedne godine zatvora i novčanu kaznu u iznosu od 75.000 evra.

Francuski zakon zabranjuje male civilne dronove u oblastima kao što su nuklearna postrojenja koje su zaštićena zonom zabrane letova, u radijusu od 2,5 kilometra i na visini od 1.000 metara.

Stručnjaci kažu da dronovi ne predstavljaju pretnju u slučaju pada na objekte, ali letovi izazivaju zabrinutost kod službi bezbednosti koje su u stanju pripravnosti posle terorističkih napada u Parizu prošlog meseca u kojima je ubijeno 17 ljudi.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.