Izvor: Radio 021, 22.Okt.2016, 14:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Notari u Francuskoj posluju preko svoje banke

Jedna od specifičnosti francuskog notarstva, sa kojom je delegacija Javnobeležničke komore Srbije imala priliku da se upozna, jeste Banka notara u Parizu.

Preko nje se obavljaju sve finansijske transakcije kada je u pitanju promet nepokretnosti. Banka notara osim u Francuskoj postoji još samo u Austriji, a poslovanje preko nje garantuje sigurnost prometa tako da pranje novca ili izbegavanje plaćanja poreza nije moguće, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio 021 << rekao je notar u Parizu Stefan Zečević.

Prema njegovim rečima, sistem funkcioniše tako da kupac nepokretnosti novac uplaćaju na račun notara, koji je deponovan u Banci notara, a notar dalje pare prebacuje na prodavca nepokretnosti.

"Kada kao prodavac izađete iz notarske kancelarije, vi već imate novac na svom računu", naveo je Zečević. On je ukazao da Banka notara ne kreditira klijente, te da se kredit može uzeti u klasičnoj banci, a kod notara cena može da se plati sa kreditom ili bez kredita. Na taj način, kako je naveo, obavljaju se sve transakcije u vezi prometa nepokretnosti, bilo da je u pitanju prodaja, poklon...

Predsednik Javnobeležničke komore Milorad Đukanović rekao je da je tokom posete Banci notara srpska delegacija imala prilike da se upozna sa njenim radom i koristima koje on donosi notarima i građanima.

"To je banka koja vodi poslove beležnika, odnosno svi beležnici su dužni da svoje depozitne račune drže u toj banci, kao i izvršitelji, sudski veštaci i slične profesije", naveo je Đukanović. On je ukazao da svaki francuski beležnik ima svoj depozitni račun na koji stranke uplaćuju novac za promet nepokretnosti.

Prema njegovim rečima, u pitanju je jedna od najvećih francuskih banaka u kojoj godišnji promet beležnika iznosi oko 25 milijardi eura, dok je trenutna aktiva te banke oko 30 milijardi evra. Pored toga što je banka notara, ta institucija, kako je naveo Đukanović ima i državne funkcije i bavi se finansiranjem projekata od javnog interesa.

Ocenjujući da je poseta banci notara bila veoma značajna, Đukanović je naveo da bi u perspektivi bilo moguće osnivanje takve institucije i u Srbiji, kada srpsko beležništvo ojača i kada se promet nepokretnosti poveća da zaslužuje osnivanje finansijske institucije. Ističući prednosti tog sistema, ukazao je na povećanje sigurnosti finansijskih transakcija, kao i smanjenje troškova bankarskog poslovanja - jer su beležnici oslobođeni plaćanja troškova za otvaranje i servisiranje računa, a međusobne transakcije po tim računima su besplatne.

Između ostalog ta banka u jednom delu finansira unapređenje rada notara u Franscuskoj, u kojoj ta profesija postoji još od 13. veka, dok je u Srbiji počela da radom u septembru 2014. godine.

Autor: Tanjug

Nastavak na Radio 021...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio 021. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio 021. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.