Neočekivani pobednik

Izvor: Danas, 26.Maj.2015, 09:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neočekivani pobednik

Francuski reditelj Žak Odijar osvojio je Zlatnu palmu za film "Dipan" (Dheepan) o pripadniku Tamilskih tigrova koji beži iz ratom zahvaćene Šri Lanke u Pariz, gde sa lažnom porodicom pokušava da dobije azil. Veteran na Kanskom festivala se na ceremoniji dodele nagrada zahvalio, u šali, austrijskom kolegi Mihaelu Hanekeu na tome što ove godine ne učestvuje, jer ga je prethodna dva puta u trci za glavnu nagradu nadmašio - 2009. >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << kada je osvojio Zlatnu palmu za "Bela traka" (Odijar je dobio Gran pri za zatvorsku dramu "Prorok") i 2012, kada je trijumfovao filmom "Ljubav" (Odijar je učestvovao filmom "Rđa i kost").

Kao i većina Odijarovih prethodnih filmova, ni "Dipan" nije imao mnogo sreće kod kritike, zbog čega je njegovo nagrađivanje Zlatnom palmom u svetskim medijima ocenjeno kao neočekivano, dok su predsednici žirija Džoel i Itan Koen tim povodom izjavili da ne predsedavaju žirijem kritike, već žirijem umetnika. Ipak, film na goruću temu o životu azilanata u zapadnim zemljama nije ni smeo da ostane nezapažen, a dodatni kuriozitet jeste da je filmska priča zapravo poluautobiografska, budući da je glavni glumac i pisac Antonythasan Jesuthasan, sa 16 godina regrutovan u Tamilske tigrove, da bi kasnije uspeo da napusti svoju domovinu sa lažnim francuskim pasošem.

Sa dodelom Zlatne palme za sedmo dugometražno ostvarenje Žak Odijar je postao vodeći savremeni francuski reditelj. Rođen je 30. aprila 1952. godine u Parizu. Sin scenariste Mišela Odijara nameravao je da se bavi profesurom, ali je prekinuo studije književnosti na Sorboni i okrenuo se filmu.

Od svog debitantskog filma "Vidi kako padaju" vezan je za žanr trilera, ali i Kanski festival, budući da je ostvarenje sa Matju Kasovicem i Žan-Luj Trentinjanom prikazano u programu Nedelji kritike, dok mu je drugi film "Diskretni heroj" (u kome takođe igraju pomenuti glumci) doneo nagradu za najbolji scenario. Odijar je inače najnagrađivanija osoba kad je reč o priznanju Cezar (poseduje devet statua francuskog Oskara), dok je njegov "Prorok" treći najnagrađivaniji film u istoriji ove nagrade (iza "Poslednjeg metroa" i "Sirano de Beržerak"). Ovo ostvarenje mu je donelo i nominaciju za Oskara za najbolji film van engleskog govornog područja 2010. Kritika ga naziva i majstorom francuskog trilera i naslednikom Žan-Pjera Melvila i Anri-Žorža Kluzoa. Bio je oženjen rediteljkom Marion Verno, sa kojom ima troje dece.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.