Napadač iz Pariza je državljanin Francuske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Apr.2017, 09:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Napadač iz Pariza je državljanin Francuske

Čovek odgovoran za pucnjavu na Jelisejskim poljima u Parizu je državljanin Francuske, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Jan Jambon za televiziju VRT.

Ekstremisti Islamske države preuzeli su odgovornost za pucnjavu, u kojoj je jedan francuski policajac izgubio život, preko svoje agencije Amak, a kao počinioca su naveli Abu Jusiva al-Belgikija (na arapskom Belgijanac), javlja Rojters.

"Istraga se >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << nastavlja. Ono što možemo da potvrdimo je da je počinilac bio francuski građanin", rekao je Jambon za VRT.

Kabinet tužioca u Parizu predvodi istragu napada na Jelisejskim poljima, a saopštava da su istražitelji pronašli sačmaru i noževe u kolima napadača, prenosi AP.

Osumnjičeni za kojim su tragale francuske vlasti posle pucnjave u Parizu, predao se belgijskoj policiji, saopštio je danas portparol francuskog Ministarstva unutrašnjih poslova.

"Muškarac za kojim su belgijske vlasti raspisale poternicu predao se u policijskoj stanici u Antverpenu", kazao je za AFP portparol francuskog MUP-a Pjer-Arni Brande.

Privedena tri člana porodice napadača

Francuska policija privela je tri člana porodice napadača koji je ubijen u pucnjavi sa policijom u Parizu, javila je danas agencija Rojters, pozivajući se na neimenovane pravosudne izvore.

U sinoćnoj pucnjavi u Parizu ubijen je jedan policajac, a dva su ranjena.

Portparol policije Žerom Bone je za tv stanicu BFM rekao da je u bulevaru u vreme napada bilo "na hiljade ljudi" i da je zahvaljujući brzom reakcijom policije koji su ubili napadač izbegnut "mogući pokolj".

Pojavio se snimak napada

Dramatični snimak poslednjeg terorističkog napada u Parizu, u kojem je jedan policajac ubijen, a dvojica ranjena, pojavio se na društvenim mrežama, javljaju agencije.

Snimak traje devet sekunda i po svemu sudeći je, kako se navodi, snimljen u trenutku obračuna policije i napadača.

Na snimku se vidi napadač naoružan kalašnjikovim, kako je otvorio vatru na policiju, i po svemu sudeći je reč o ciljanom napadu na policajce.

Snimak prikazuje dve osobe pokraj policijskog kombija uz koji je parkiran automobil srebrne boje.

Iz Belgije stglo upozorenje: Problem - El Osri Jusuf (17/6/1981) - na putu ka Parizu

Belgijske službe su u četvrtak, pre nego što se dogodio napad na Jelisejskim poljima, prosledile obaveštajne podatke o navodnom napadaču, navodi B92.

Kako piše na portalu, poruka belgijskih obaveštajaca upućena francuskim kolegama, glasila je: "Problem - El Osri Jusuf (17/6/1981) - na putu ka Parizu. Drage kolege, policija u Antverpenu ima informacije o jednoj osobi koja ima dosije u našoj službi. Ta osoba je kupila kartu u Taliju i u šest sati napustila Belgiju. Šaljemo vam i fotografiju. Pozdrav".

Francuska policija je ubila osumnjičenog, čije ime je Jusuf el Osri, kako saznaje B92.

Neposredno po njegovom ubistvu, teroristička grupa Islamska država objavila je saopštenje preko svog medija Amak u kome se navodi da je osumnjičeni "borac" Islamske države i tom prilikom mu dala nadimak "Belgijanac".

Si-En-En nije mogao da potvrdi da osumnjičeni ima veze sa Belgijom, ali je francuski tužitelj Fransoa Molin rekao da će identitet napadača biti objavljen danas, dodavši da policija pretražuje njegovo boravište u Šeleu, predgrađu Pariza, kako bi utvrdili da li je imao saučesnike.

Poznato je da je osumnjičeni 2001. godine optužen da je pucao na dvojicu policajaca, nakon što su ga zaustavili radi kontrole. Nakon što je priveden, tokom ispitivanja, ugrabio je pištolj drugog policajca i pucao tri puta u njega. Povezan je i sa nasilnim krađama.

Optužen je za tri tačke pokušaja ubistva 2005. godine, dve od kojih protiv policajaca.

U februaru ove godine priveden je zbog sumnje da je planirao da ubije policajce, ali je pušten zbog nedostatka dokaza.

Jedan od Si-En-En-ovih izvora navodi da je osumnjičeni bio pod istragom Generalnog direktorata za unutrašnju bezbednost Francuske (DGSI).

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.