NE OBAZIRI SE NA OLOŠ Pismo Ajnštajna Mariji Kiri usred SKANDALA

Izvor: Blic, 27.Apr.2016, 06:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NE OBAZIRI SE NA OLOŠ Pismo Ajnštajna Mariji Kiri usred SKANDALA

Marija Kiri naučnica i prva žena dobitnik Nobelove nagrade, našla se na udaru pariske javnosti zbog ljubavne veze, a podršku joj je pružio kolega naučnik Albert Ajnštajn. Tri godine nakon dobijanja Nobelove nagrade za fiziku, ostala je udovica.

Dok je Pjer Kiri hodao jednom pariskom ulicom kišne večeri 1906. godine, pregazila ga je konjska zaprega.

Od tada je Marija nekoliko godina tugovala, sve dok >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << nije pronašla utehu u zagrljaju Pola Lanžvena, mladog profesora fizike i Pjerovog štićenika.

Pol je bio oženjen i imao je decu, ali je živeo odvojeno od supruge, koja ga je, kako se pričalo, fizički maltretirala.

Marija i Pol su započeli vezu, što je njegovu otuđenu suprugu razbesnelo.

Ona je nekoga unajmila da upadne u stan gde su se oni sastajali i ukrade njihova ljubavna pisma, koja je zatim dostavila štampi.

Novine su od toga napravile skandal i nimalo nisu poštedele nobelovku. Kako je Marija bila poreklom iz Poljske, bila nekoliko godina starija od Pola i nije bila vernica, oni su je predstavili kao “stranu Jevrejku rasturačicu domova”.

Nakon što se vratila sa naučne konferencije u Briselu gde je upoznala Alberta Ajnštajna, zatekla je besnu rulju ispred svog doma u Parizu.

Ona i njene ćerke su bile primorane da žive kod porodičnog prijatelja.

Kiri je na Ajnštajna ostavila snažan utisak, pa kada je čuo za napade na nju, odlučio je da pošalje pismo podrške njoj lično u kojem je pozdravio i Lanžvena i njihovog prijatelja Žana Perena.

Veza Marije i Pola je trajala oko godina dana, a 1911. godine, nedugo nakon skandala, dobila je svoju drugu Nobelovu nagradu, ovog puta za hemiju.

Do danas je ostala jedina žena dobitnica dva Nobelova priznanja i jedina osoba koja je tu nagradu dobila u dve različite kategorije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.