NAJUSPEŠNIJI SOVJETSKI ŠPIJUN U IZRAELU Markus Klingber umro u 97. godini

Izvor: Blic, 01.Dec.2015, 18:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

NAJUSPEŠNIJI SOVJETSKI ŠPIJUN U IZRAELU Markus Klingber umro u 97. godini

Čovek koji smatran najuspešnijim sovjetskim špijunom u Izraelu, pre nego što je otkriven pre više od 30 godina, preminuo je u Parizu u 97. godini, saopštila je danas njegova kćerka.

Markus Klingberg je 1983. osuđen na 20 godina zatvora, jer je prosledio Moskvi informaciju o izraelskom istraživanju biološkog oružja.

Kao zamenik direktora u izraelskom Institutu za biološka istraživanja, godinama je >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uspevao da ostane neprimećen da bi naposletku bio otkriven uz pomoć dvostrukog agenta pod tajnim imenom Samarićanin.

Njegov slučaj je bio tako osetljiv da su njegovo hapšenje, suđenje i presuda držani u tajnosti više od decenije kasnije.

Klingberg je uvek isticao da su njegovi motivi za špijuniranje bili ideološki, a ne finansijski.

"Bio je komunista koji je delovao iz ubeđenja i zahvalnosti Crvenoj armiji jer mu je dozvolila da se bori protiv nacista koji su masakrirali celu njegovu porodicu u Poljskoj", rekla je za AFP njegova kćerka Silvija.

Rođen u Varšavi u ultraortodoksnoj jevrejskoj porodici, Klingberg je nakon nacističke invazije 1939. godine pobegao iz Poljske u Sovjetski Savez, gde je studirao medicinu.

Nakon što su nemački vojnici ušli u Sovjetski Savez 1941, prijavio se u sovjetsku armiju.

Vratio se u Poljsku na kraju rata, da bi zatim emigrirao u Češku, a onda u Izrael, 1948. godine.

Služio je u zdravstvenoj službi izraelske vojske, a u biološkom institutu u Nes Zioni, južno od Tel Aviva, počeo je da radi 1957.

Izraelci su u njega počeli da sumnjaju još 1963. ali su ga uhapsili tek 20 godina kasnije.

Nakon odsluženih 15 godina zatvora, određen mu je u kućni pritvor.

Odobreno mu je 2003. da živi sa kćerkom u Parizu, gde je preminuo u ponedeljak.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

U 97 GODINI: Preminuo najuspešniji sovjetski špijun u Izraelu

Izvor: Kurir, 01.Dec.2015

PARIZ - Čovek koji smatran najuspešnijim sovjetskim špijunom u Izraelu, pre nego što je otkriven pre više od 30 godina, preminuo je u Parizu u 97. godini, saopštila je danas njegova kćerka...Markus Klingberg je 1983. osuđen na 20 godina zatvora, jer je prosledio Moskvi informaciju o izraelskom...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.