Mali pariski bistro

Izvor: Politika, 01.Avg.2014, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Mali pariski bistro

Pod krovom Kulturnog centra Beograda u Knez Mihailovoj ulici priređene su tri izložbe.

U galeriji „Artget” predstavljeno je 45 crno-belih fotografija, čiji autori su Milomir Kovačević, sarajevski fotograf, koji od 1995. godine živi i radi u Parizu, i njegov francuski kolega Bernar Vajan. Njihov umetnički rad objedinjen je postavkom „Pariska kafanica”, inspirisanom svakodnevnim susretima u bistroima „Petit Trou de Bretagne”, „Chez Josette”, „Saint >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Gevrais” i „Bistro”.Oni svojim crnim „lajkama M6” i „Sumikronovim” objektivom 2/35 milimetara beleže atmosferu, likove i događaje.

Na izložbi koju su sinoć posetili mnogobrojni poštovaoci fotografije dominiraju portreti, na kojima se po izrazu lica prepoznaje čime su  zaokupljeni u trenutku kada su „uhvaćeni” objektivom. Kovačević je do sredine devedesetih godina prošlog veka bio fotoreporter u BiH, gde se bavio različitim temama tadašnjeg društva, od onih iz zatvora, preko buvljaka, do rok koncerata, fudbalskih utakmica i navijačkih grupa, poput čuvene „Horde zla”FK „Sarajevo”. U njegovoj arhivi su i uspomene na Tita i njegove pionire, potom prvi demokratski izbori, stranački mitinzi, stvaranje novih partija i nove vlasti i ratno Sarajevo. Za svoj rad dobio je brojna priznanja. Francuska vlada proglasila ga je vitezom zasluga za fotografski angažman.

Tražeći svoj profesionalni put, Bernar Vajan promenio je nekoliko zanimanja. Dok je radio u jednom restoranu, upoznao je mnogobrojne fotografe amatere, zainteresovao se za fotografiju i kupio svoj prvi fotoaparat. Od 1975. do 1981. godine radi kao štampar. Objavljuje reportaže o koncertima koje organizuje Kulturni centar grada Bove, osniva foto-klub i izlaže svoje fotografije na grupnim izložbama. Od 1982. do 1999. godine vodio je štamparski atelje jedne turističke agencije i objavljivao fotografije u časopisu „Liberasion”. Izlagao je na značajnim izložbama širom Francuske.

Autorka postavke „Hoćeš li me voleti sutra” Stefana Savić (desno) u Likovnoj galeriji KCB-a (Foto Z. Anastasijević)

U prizemlju KCB-a, gde je ušuškana galerija „Podrum”, kustoskinja Junija Jang sa Tajvana podsetila je na teme umetnika iz Kolumbije, Izraela, Španije, Japana, Argentine, Finske, Rumunije, Francuske, Rusije i Nemačke koji su svojim video-radovima pokušali da ukažu kako se sa razvojem civilizacije menjamo i mi. Oni su došli do zaključka da tehnološki razvoj i gomilanje materijalnog bogatstva ne unosi sreću u naš život. Stalno smo izloženi neočekivanim pretnjama i izazovima kojima se teško odupreti. Autori su se osvrnuli na odnos društva prema pojedincu, umetničkim procesima, religiji i našem ophođenju prema prirodi, koja nas stalno opominje da je bezdušno uništavamo. Zbog toga naziv ovog programa nosi naziv „Zamišljajući krizu”. Posetiocima je prikazan i eksperimentalni film.

Prostor Likovne galerije bio je opremljen fotografijama umetnice Stefane Savić. Ona je priredila izložbu pod nazivom „Hoćeš li me voleti sutra” na kojoj rekonstruiše život Polke Nedeljković, njoj bliske osobe iz porodične istorije koju nije lično upoznala, jer je mnogo godina pre autorkinog rođenja izvršila samoubistvo zbog neuzvraćene ljubavi. U pripremi postavke Savićeva je koristila porodične fotografije, a od koristi su joj bila i sećanja ljudi koji su poznavali Polku. U ovom umetničkom projektu, autorka se bavi rodnim preispitivanjem i suočavanjem sa pamćenjem, sa statusom žene u određenom vremenu i prostoru.

Stefana Savić diplomirala je na Akademiji umetnosti BK na Katedri za fotografiju u klasi profesora Milana Aleksića, a završila je i master studije na Akademiji za film i fotografiju u Pragu.

Urednik je fotografije u listu „Odbrana”.

A. Kurteš

objavljeno: 01.08.2014.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.