Konferencija o klimi za spas planete

Izvor: RTS, 30.Nov.2015, 00:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Konferencija o klimi za spas planete

U Parizu sutra počinje Konferencija Ujedinjenih nacija o klimi. Dolazi gotovo 150 svetskih lidera, 40 hiljada delegata, posmatrača, novinara. Svet očekuje da se postigne sporazum o jednom od najvećih izazova 21. veka - spasavanju planete od razornih klimatskih posledica. Od Australije do Evrope održani su marševi, uz poruku da je poslednji trenutak za akciju. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Francuska nije želela da zbog terorističkih napada, u kojima je nedavno stradalo 130 ljudi, otkaže međunarodnu konferenciju o klimi. Raduje je što dolaze brojni svetski zvaničnici i što tako pokazuju solidarnost sa francuskim narodom. Dok oni koji odlučuju pristižu u Pariz, građani poručuju: spasite planetu.

Francuske vlasti su iz bezbednosnih razloga zabranile održavanje marševa.
Zato je blizu mesta terorističkih napada formiran ljudski lanac dug tri kilometra.
Skup je mirno počeo, ali su izbili sukobi kada je policija zatražila da se raziđu. Privedeno je sto ljudi.
Na Trgu republike još jedan vid protesta. Aktivisti su tokom dana ostavljali cipele.
Organizatori kažu da ih ima preko 20 hiljada. Tu je i obuća Ban Kimuna, Pape Franje, mnogih javnih ličnosti.
Pitanje sigurnosti na samitu jedno je od ključnih. Osam hiljada policajaca štiti francuski vazdušni prostor, morsku i kopnenu granicu.
Tri hiljade policajaca obezbeđivaće mesto održavanja konferencije.
Oko 150 lidera, među kojima i predsednici Amerike, Kine, Indije i članica Evropske unije, trebalo bi da postignu novi globalni sporazum koji bi zamenio Protokol iz Kjota.
Ne pamti se da je u jednom danu, od Sidneja do Berlina, organizovano dve hiljade događaja, kako bi se čovečanstvo probudilo i lideri dogovorili.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.