Jutarnji list: Kako je zaista izgledala dramatična večera u Parizu i kako je Dačić ŠOKIRAO PRISUTNE

Izvor: Blic, 26.Jul.2016, 09:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Jutarnji list": Kako je zaista izgledala dramatična večera u Parizu i kako je Dačić ŠOKIRAO PRISUTNE

Odluka Hravtske da ne blokira otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima Srbije sa Evropskom unijom, uopšte nije posledica pritiska nemačke kancelarke Angele Merkel na zvaničan Zagreb, tvrdi zagrebački “Jutarnji list” pozivajuči se na izvore iz diplomatskih krugova.

- Iako Nemci, a to znači i Angela Merkel, nisu uvek bili srećni zbog naših zahteva (prema Srbiji), pre svega jer su hteli da poglavlja sa Srbijom budu otvorena tokom holandskog predsedavanja, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << do kraja juna, stvorena je potpuno pogrešna slika za javnost da su vršili pritisak na Hrvatsku. Nisu nas nikad pritiskali - naglašava sugovornik “Jutarnjeg lista”.

On to navodi prepričavajući dešavanja na večeri koju je, na kraju Balkanske konferencije u Pariz početkom jula, pripredio francuski predsednik Franosa Oland.

Tačka sporenja

Sve se, kako navodi “Jutarnji” lomilo oko jedne formulacije zbog koje je hrvatska strana gotovo do daljnjeg blokirala otvaranje poglavlja sa Srbijom. Hrvatska je tražila, kad je reč o srpskom zakonu o regionalnoj nadležnosti, da se usvoji ne samo formulacija da se Srbija obvezuje “na dobrosusedsku saradnju u postupanju s ratnim zločinima izbegavanjem sukoba nadležnosti i osiguravanjem da ratni zločini budu procesuirani bez diskriminacije”, nego i rečenica da “sva otvorena pitanja u tom pogledu moraju da budu u potpunosti rešena”.

Drugim rečima, da Srbija mora da ukine nadležnosti po zakonu o univerzalnoj jurisdikciji, odnosno da ne može da sudi hrvatskim državljanima po tužbama za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj.

Belgijanci i Nemci nisu bili srećni tom formulacijom i tražili su u Parizu, uoči svečane večere koju je Oland priredio, da se umesto reči “rešeno” koristi “adresirano”.

- Dakle, da o svemu treba razgovarati, što je nama bilo apsolutno neprihvatljivo - kaže za “Jutranji list” izvor iz vrha hrvatske diplomatije.

Han na srpskoj strani

Ni Johanes Han, evropski komesar za proširenje, nije uvek blagonaklono gledao na hrvatske zahteve, ali je 3. jula ipak pristao na formulacije i zahteve koji su dolazili iz Zagreba.

Kad se činilo da je sve rešeno i da je s Hanom postignut dogovor, opet se, prema pisanju “Jutarnjeg” sve zakomplikovalo zbog intervencije Belgijanca i Nemaca.

Miro Kovač, šef hrvatske diplomatije, je tada otišao do Hana, koji je bio u društvu prvog saradnika Angele Merkel.

- Johanes, imamo dogovor, zašto se sada to ne poštuje, zašto se pokušava menjati da sva otvorena pitanja kad je reč o srpskom zakonu moraju biti rešena. Ne bude li tako, propada dogovor - prepričava pouzdani izvor iz diplomatskih krugova.

Han je samo govorio “da, da”, a prvi saradnik nemačke kancelarke sve je pažljivo slušao. Na večeri su, pored ostalih, govorili, i Angela Merkel, Federika Mogerini, austrijski šef diplomatije Sebastian Kurc i Kovač.

OTKRIVAMO Hrvati su put Srbije u EU uslovili PAPRENIM ZAHTEVOM

- Ovde je hrvatski premijer Tihomir Orešković, blizu smo dogovora - rekao je tada Kovač i Hrvatskoj obezbedio aplauz, jedan od dva koje su učesnici konferencije te večeri uputili prisutnima. Drugi je dobio Ivica Dačić, srpski ministar spoljnih poslova, koji je u Jelisejskoj palati pevao rođendanskom slavljeniku, albanskom premijeru Ediju Rami - što je izazvalo šok i nevericu najviših državnika EU.

Merkel: Kad otvaramo poglavlja?

Angela Merkel pažljivo je slušala govornike, pogotovo Kovačeve reči “vrlo blizu smo rešenju” i upitala: “Kad će biti otvoreno poglavlje?”

Odgovor je glasio: “Možda u julu”. To je, prema pisanju zagrebačkog lista, otprilike bilo sve što je Merkel pitala i odgovor koji je dobila, a posle je to različito interpretirano. Srpska strana, kažu hrvatski diplomati, očito je očekivala jači pritisak nemačke kancelarke na Zagreb, ponajprije stoga što svoju javnost mora pripremiti na teške reforme i vladavinu prava koje treba sprovesti za ulazak Srbije u EU.
Pogledaj vesti o: Evropska Unija,   Angela Merkel

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Jutarnji": Iza kulisa hrvatske rampe Srbiji na putu ka EU

Izvor: B92, 26.Jul.2016

Iza hrvatskog zahteva da se Srbiji blokira otvaranje poglavlja 23 i 24 u pregovorima sa EU stoje brojne zakulisne radnje, piše hrvatski "Jutarnji list"...Hrvatska je tražila, kad je reč o srpskom zakonu o regionalnoj nadležnosti, da se usvoji ne samo formulacija da se Srbija obavezuje “na dobrosusedsku...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.