Izgradnja novih stanova u Francuskoj na najnižem nivou od 1940.

Izvor: GdeInvestirati.com, 26.Nov.2014, 13:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Izgradnja novih stanova u Francuskoj na najnižem nivou od 1940.

PARIZ - Izgradnja novih stambenih objekata u Francuskoj je ove godine na najnižem nivou od 1940, piše list Figaro.

Više nego ikada potrebne su hitne mere vlade koje bi podstakle izgradnju novih stambenih jedinica, upozorava predsednik Federacije promotera nekretnina Francuske (FPI), Fransoa Pajel.

Predstavnici građevinara i agenata s nestpljenjem očekuju realizaciju najavljenih mera francuskog premijera Manuela Valsa, koje treba da podstaknu >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << stanogradnju.

"Izgubljeno je najmanje tri do devet meseci za uvođenje novih tehničkih mera. Od 50 obećanih pojednostavljenih mera, koje je trebalo da budu uvedene do kraja 2014, polovina ih je odložena za 2015, a neke čak za drugu polovinu naredne godine", upozorili su predstavnici FPI.

Predviđeno smanjenje roka za dobijanje građevinske dozvole, koje je francuska vlada trebalo da usvoji u decembru ove godine, odloženo je za prvu polovinu naredne godine.

Takođe, ukidanje obaveze izgradnje parkinga u novim zgradama u gusto naseljenim gradskim zonama, gde je javni prevoz svima dostupan, usvojeno je samo za studentske i staračke domove.

"Potrebne su hitne mere vlade, jer je prodaja novih nekretnina već osam kvartala uzastopno na veoma niskom nivou. Gradnja najmanje 300.000 stanova mogla je da bude započeta ove godine", objašnjava Pajel.

On je dodao da je "proporcionalno sadašnjoj francuskoj populaciji, izgradnja novih stabmenih jedinica pala na nivo iz 1940. godine".

Prodaja stanova ispod praga

Prodaja novih stanova na francuskom tržištu nastavila je pad i u trećem tromesečju ove godine, pa je broj rezervacija opao ispod praga od 20.000, prvi put od kraja 2008, pokazuju podaci Ministarstva za stanovanje.

Ukupno 18.800 rezervacija stanova zabeleženo je u trećem kvartalu, što je 11,5 odsto manje nego u periodu juli-septembar 2013, prenosi Rojters.

Kod stanova u stambenim zgradama zabeležena je znatno niža stopa pada prodaje nego kod individualnih kuća, odnosno, 10 odsto i 24,8 odsto, respektivno.

A za period septembar 2013 - septembar 2014. prodaja je opala 6,7 odsto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.