Iz haosa Pariza u Beogradsku filharmoniju

Izvor: Blic, 26.Nov.2015, 21:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Iz haosa Pariza u Beogradsku filharmoniju

- Živim blizu mesta gde je bio napad, to je strašno i tako nešto se ne zaboravlja i biće uvek sa mnom - kaže Gzavije de Mestr, svetska zvezda na harfi.

Najbolji harfista današnjice Gzavije de Mestr nastupiće sa Beogradskom filharmonijom, pod upravom Fabrisa Bolona, 26. i 27. novembra na Kolarcu (20), u okviru ciklusa „Filharmanija” i „Za avanturiste”, a izvodiće Glijerov koncert.

- Glijerov koncert je romantičan komad koji je dosta zahtevan za solistu >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << tako da to jeste prostor gde solista može da se iskaže. Prvi put sam u Beogradu i lepo komuniciram s orkestrom, veoma sam uzbuđen zbog nastupa pred beogradskom publikom i jedva čekam nastup - kaže čuveni muzičar.

On objašnjava kako na njega kao Parižanina i vrhunskog umetnika koji svira nežan instrument kao što je harfa utiču nedavna stravična dešavanja u kojima su živote izgubili nevini ljudi.

- Naravno da nisam van realnog života. Kada sam na bini, delim taj trenutak sa publikom i zbog toga sam tu sa njima, da zajedno pokušamo da zaboravimo na

U bogatoj karijeri pored koncertnih sala svirao je i na neobičnim mestima kao što je dvorac Esterhazi u Beču, u kome je tri decenije službovao Jozef Hajdn.

- Volim da sviram na takvim istorijskim mestima, u junu pripremam novi projekat posvećen Mariji Antoaneti te ću svirati u Versaju i veoma sam izbuđen zbog toga. Takođe volim koncerte na otvorenom i sledeće godine ću imati veliki nastup na plaži na Atlanskom okeanu za 50.000 ljudi, gde možda neće biti najbolja akustika ali će biti zabavno iskustvo podeliti muziku sa tolikim brojem ljudi

teške trenutke i probleme te da podelimo emocije kroz to muzičko putovanje i to je privilegija koju imamo.  Ali čim izađemo iz koncertne sale, vraćamo se u realnost. Ipak duboko verujem da muzika može da učini svet boljim - navodi Gzavije.

U svom muziciranju naklonjen je, kaže, klasičnim delima, ali pošto ih nema dovoljno koja su pisana za harfu, dosta istražuje i druge repertoare i rado započinje druge projekte. Tako je na jednom koncertu izvodio muziku iz filma „E. T.” koju je komponovao Džon Vilijams.

- Veoma mi je drago što sam izvodio to Vilijamsovo delo na gala koncertu u Beču. On je veliki filmski kompozitor, dopao mi se film, ali harfa tamo nije toliko zastupljena, pa smo zajedno došli na ideju da se napravi splet od njegovih kompozicija u aranžmanu za harfu - priča čuveni harfista.

Uprkos krizi u diskografskoj industriji, Gzavije De Mestr je ekskluzivac “Sonija” i kaže da za njegovu muziku postoji interesovanje upravo zato što svira atraktivan instrument.

- Industrija jeste u krizi i samim tim nameće imperativ da se bude inovativan, a harfa je sama po sebi atraktivan instrument tako da mi dobro ide i srećan sam zbog toga. Zato bi mladi trebalo da budu inovantivni jer nikome nije interesantno da hiljaditi put snima Bramosv koncert bez obzira o kom dirigentu i orkestru da se radi, već treba da se ponudi nešto novo - zaključuje De Mestr.

Na primedbu da je harfa više instrument za žene, Gzavije kaže da je istorijski to tačno, ali da je i on je zavoleo ovaj instrument zbog žene.

- Ako se vratimo u 18. vek, sve aristokratske dame su imitirale Mariju Antoanetu u sviranju na harfi. Ja sam počeo da sviram harfu jer sam bio očaran profesorkom harfe. Bio sam na jednom času, upoznao sam je i želeo sam da učim da sviram instrument koji je ona predavala - priseća se poznati umetnik.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.