Francuz medju ekstremistima ISIS-a

Izvor: VOA, 17.Nov.2014, 19:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuz medju ekstremistima ISIS-a

Francuska je saopštila da je njen državljanin medju ekstremistima Islamske države koji su se pojavili na video snimku i najavili pogubljenje američkog humanitarnog radnika Abdul- Rahmana Kasiga.

Ministar unutrašnjih poslova Bernard Kaznev je identifikovao tog Francuza kao 22-godišnjeg Maksima Ošara koji je otputovao u Siriju pre više od godinu dana pošto je nakratko ostao u Mauritaniji.

Funkcioneri pokušavaju da utvrde da li je i drugi francuski državljanin >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << medju 16 džihadista na video snimku na kojem su snimci Kasigove odrubljene glave i pogubljenja najmanje 18 sirijskih vojnika.

Kasig je zarobljen pre 13 meseci dok se bavio humanitarnim radom u ratom razorenoj Siriji.

U pismu koje je prokrijumčario drugi zatvorenik, Kasig je napisao svojim roditeljima o svojoj mogućoj sudbini. On je rekao: „Ako moram da umrem, mislim da vi i ja barem možemo da tražimo utehu u saznanju da sam otišao u pokušaju da ublažim patnje i pomognem onima kojima je pomoć potrebna.“

Predsednik Barak Obama juče je osudio ovo ubistvo, nazvavši ga „činom čistog zla“.

Sekretar za odbranu Čak Hejgel je rekao novinarima da je Kasig 26-godišnji bivši rendžer američke armije gajio „izuzetne vrednosti i principe“ i da ih je primenio da pomogne drugima gde god je to bilo potrebno pa „i po cenu života.“

Hejgel je istakao da su SAD predane porazu Islamske države i dodao da niko ne želi da živi u svetu u kojem postoje takve vrste nehumanosti i brutalnosti te da smo svi kao ljudska bića odgovorni da se to više ne desi. On je takodje ukazao da je to teško, ali da ćemo pobediti.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na VOA...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.