Francuski parlament o reviziji dela Ustava

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 10.Feb.2016, 10:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuski parlament o reviziji dela Ustava

Francuski parlament nastavlja u sredu raspravu o reviziji dela Ustava nakon što je u utorak kasno uveče usvojio tekst prema kojem bi osobama osuđenim za teroristička dela bilo oduzeto francusko državljanstvo.

Tekst, prema kojem bi po Ustavu bili razmotreni uslovi da li osoba osuđena za terorizam ima dalje pravo na francusko državljanstvo, predloženo je posle terorističkih napada u Parizu 13. novembra 2015. godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Slobodna Evropa << kada je poginulo 130 i povređeno više od 350 osoba.

Oduzimanje francuskog državljanstva bi se odnosilo na osuđene osobe koje imaju dvojno državljanstvo ali i na one samo s francuskim državljanstvom, čime bi te osobe postale apatridi.

Francuska vlada se poziva na deo konvencije UN iz 1961. godine prema kojem je državama omogućeno da uduzmu državljanstvo osobi ukoliko je osuđena za terorizam i druga dela koja znatno ugrožavaju suštinske interese države.

Poslanici će u sredu raspravljati i o uvođenju zakona o vanrednom stanju među osnovne ustavne zakone.

Francuska je uvela vanredno stanje posle pariskih napada i to vanredno stanje traje do 26. februara.

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...






Povezane vesti

Francuski poslanici odobrili predlog mera za izmenu Ustava

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Feb.2016

Francuski poslanici odobrili su predlog mera za izmenu Ustava prema kojem bi osobama osuđenim za teroristička dela bilo oduzeto francusko državljanstvo...Za predlog, koji je predstavio premijer Francuske Manuel Vals nakon terorističkih napada u Parizu u novembru prošle godine, glasalo je 317 poslanika...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Slobodna Evropa. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Slobodna Evropa. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.