Francuska, tinejdžerke preko Votsapa komunicirale sa ID

Izvor: RTS, 25.Sep.2016, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska, tinejdžerke preko "Votsapa" komunicirale sa ID

Policija u Francuskoj uhapsila je dve devojke iz Nice zbog sumnje da su povezane sa pripadnikom Islamske države Rašidom Kašimom, saopšteno je iz kancelarije pariskog tužilaštva.
Devojke od 17 i 19 godina, koje su uhapšene sredinom septembra, koristile su šifrovane poruke Votsap aplikacije Telegram za komunikaciju sa Rašidom >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Kašimom, rekao je portparol tužilaštva čime je potvrđeno ranije pisanje francuskih novina Parizijen
Kašim se sumnjiči za učešće u više napada ili pokušaja napada u Francuskoj.
"Devojke su podsticane na izvršenje napada na određene ciljeve u znak odmazde zbog ubustva portparola Islamske države Abu Muhameda el Adnanija", potvrdio je listu izvor blizak istrazi.
Devojke su priznale da su razmatrale učešće u napadu pre nego što su odbacile tu ideju, navodi list.
Francuska obaveštajna služba uhapsila je početkom septembra još najmanje četvoro tinejdžera osumnjičenih za planiranje ubistava u ime Islamske države, nakon što ih je uočila preko društvenih mreža.
Svi osumnjičeni tinejdžeri su koristili Telegram aplikaciju za dopisivanje sa Kašimom, koji se, prema policijskim i pravosudnim izvorima, trenutno nalazi negde u području između Sirije i Iraka.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Potvrđeno hapšenje dvije tinejdžerke

Izvor: Nezavisne Novine, 25.Sep.2016

Francuska policija uhapsila je sredinom septembra dvije mlade žene iz Nice zbog sumnje u povezanost sa militantom iz "Islamske države" Rašidom Kasimom, saopšteno je danas iz kancelarije državnog tužioca u Parizu...Tinejdžerke, koje imaju 17 i 19 godina, koristile su šifrovani sistem za poruke...

Nastavak na Nezavisne Novine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.