Izvor: Nezavisne Novine, 07.Feb.2016, 18:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska ograničila transfuziju krvi zbog rizika od širenja virusa zika

PARIZ – Francusko Ministarstvo zdravstva je uvelo 28-dnevnu zabranu transfuzije krvi za osobe koje dođu iz zemalja u kojima je rasprostranjena zaraza virusom zika.

Smrtnonosni virus zika širi se velikom brzinom u zemljama američkog kontinenta i šire, a Svjetska zdravstvena organizacija je prošle sedmice upozorila da je riječ o globalnoj prijetnji.

Virus se prvenstveno prenosi ujedom komaraca aedes, ali se prenosi i transfuzijom krvi i polnim odnosom. >> Pročitaj celu vest na sajtu Nezavisne Novine <<

Francuska ministarka zdravstva Marisol Touraine je za francuske medije kazala da ljudi koji su boravili u području u kojem je zabilježen virus zika ne mogu davati krv 28 dana po povratku u Francusku.

Preporučila je takođe da sve trudnice obavijeste nadležne institucije ukoliko su putovale u rizična područja.

Ministarka je potvrdila informaciju da je na teritoriji prekomorskih francuskih regija zabilježeno 18 slučajeva zaraze virusom zika.

Zika je potvrđen u više od 30 zemalja otkako se prošle godine pojavio u Americi, uzrokujući deformacije mozga kod hiljada novorođenčadi. Lijek i vakcina za taj virus ne postoji.

Nastavak na Nezavisne Novine...






Povezane vesti

Francuska ograničila transfuziju krvi zbog rizika od širenja zika virusa

Izvor: Radio 021, 07.Feb.2016

Francusko Ministarstvo zdravlja je uvelo 28-dnevnu zabranu transfuzije krvi za osobe koje dođu iz zemalja u kojima je rasprostranjena zaraza zika virusom...Smrtnonosni virus zika širi se velikom brzinom u zemljama američkog kontinenta i šire, a Svetska zdravstvena organizacija je prošle nedelje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Nezavisne Novine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Nezavisne Novine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.