Francuska od 1. januara ukida porez za najbogatije

Izvor: GdeInvestirati.com, 25.Dec.2014, 18:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Francuska od 1. januara ukida porez za najbogatije

PARIZ - Porez od 75 odsto na godišnje dohotke iznad milion evra u Francuskoj, koji je kao privremenu meru uveo francuski predsednik Fransoa Oland, ukida se 1. januara 2015.

Ovaj porez, uveden 2013. godine kao privremena dvogodišnja mera, neprestano je bio na meti kritika, prenosi list Figaro.

Francuski premijer Manuel Vals je u oktobru ove godine, tokom posete Londonu, najavio ukidanje tog poreza >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << za najbogatije Francuze.

Najavljen tokom predsedničke kampanje 2012. socijaliste Fransoa Olanda, porez od 75 odsto na godišnje prihode iznad milion evra je bio uvršten u Predlog finasijskog zakona za 2013. godinu i predviđao je oporezivanje svih bogatih građana Francuske, ali je Ustavni sud poništio tu verziju zakona odobrivši samo njegovu primenu na zaposlene u kompanijama.

Tako je ovaj porez platilo na kraju oko 470 kompanija i preduzeća, odnosno oko 1.000 pojedinaca.

Slobodne profesije, kao što su advokati ili lekari, bile su oslobođene plaćanja poreza, kao i glumci koji nemaju fiksna primanja i žive od honorara. Maksimalni porez za fudbalski klubove iznosio je pet odsto na ukupne prihode.

Ovaj porez, po mišljenju jednog broja analitičara, loše je uticao na konkuretnost francuske privrede, jer su mnogi strani investitori odustali od ulaganja a doveo je i do egzodusa jednog broja francuskih biznismena i poznatih ličnosti.

Glumac Žerar Depardije je zbog visokog poreza, postao Rus. Najpre je izgledalo da će se Depardije iseliti u susednu Belgiju, gde je ujesen 2012. kupio kuću zato što mu je stopa poreza u njegovoj domovini previsoka, a na kraju se odlučio da uzme rusko državljanstvo.

Najbogatiji Francuz, Bernar Arno, vlasnik konglomerata LVMH i najbogatiji vlasnik vinograda u Francuskoj, među prvima se preselio u Belgiju kako bi izbegao plaćanje poreza na bogatstvo.

Posle njega isto su učinili i vlasnik kompanije Laktalis, Emanuel Besnije, a zatim i vlasnik kompanije "JC Deko", Žan-Klod Deko.

Isto je učinila i porodica Pežo, čiji se kapital procenjuje na 4,84 milijarde evra, kao i sadašnji vlasnici trgovinskog lanca Karfur, porodica Ale, sa kapitalom od 5,86 milijardi evra.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.