Digitalna istraživačka infrastruktura

Izvor: SEEcult.org, 21.Nov.2014, 17:48   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Digitalna istraživačka infrastruktura

Projekat evropske Digitalne istraživačke infrastrukture za umetnost i humanistiku (DARIAH) zvanično je lansiran ovih dana u Parizu, u prisustvu predstavnika Evropske komisije i delegacija iz 15 zemalјa-osnivača te mreže, među kojima je i Srbija, a od zemalja u regionu i Hrvatska i Slovenija.

DARIAH je do sada najvažniji i najambiciozniji projekat među programima na evropskom kulturnom prostoru koji imaju za cilј stvaranje dugotrajnog i održivog digitalnog pristupa rezultatima >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEcult.org << istraživačkog rada na polјu humanistike i umetnosti.

Odlukom Evropske komisije, projektu DARIAH dodelјen je status Evropskog konzorcijuma istraživačkih infrastruktura (European Research Infrastructure Consortium) - ERIC.

Zemlјe osnivači DARIAH-ERIC su: Austrija, Belgija, Grčka, Danska, Irska, Italija, Kipar, Luksemburg, Malta, Nemačka, Slovenija, Francuska, Holandija i Hrvatska.

Ministar kulture i informisanja Srbije Ivan Tasovac istakao je tim povodom da je pridruživanjem toj velikoj inicijativi napravljen značajan korak ka sistematskom, trajnom i uspešnom razvoju digitalnog kulturnog nasleđa u Srbiji.

Učešće Srbije u projektu DARIAH, kako je saopštilo 21. novembra Ministarstvo kulture i informisanja, rezultat je truda za unapređenje koordinacije raznorodnih aktivnosti u sferi digitalizacije srpskog kulturno-istorijskog nasleđa i doprinosa što preciznijem definisanju tehničkih i proceduralnih normativa za taj proces.

“Cilј digitalnih infrastruktura nije samo da omoguće bolјu saradnju u virtuelnom prostoru, nego i da pruže kvalitetan pristup naučnom i kulturnom blagu”, naglasio je Tasovac. “Učešćem Srbije u projektu DARIAH institucije kulture u Srbiji dobiće značajan podsticaj za primenu i razvoj informatičkih metoda, a sama srpska kultura veću vidlјivost i značajniju ulogu na evropskoj sceni”, naveo je Tasovac.

Vizija projekta DARIAH je da obezbedi dugoročan pristup i upotrebu svih istraživačkim digitalnim podacima u umetnosti i humanistici u Evropi.

Infrastruktura DARIAH podrazumeva povezanu mrežu ljudi, informacija, alatki i metodologija za istraživanje u širokom spektru digitalne humanistike.

(SEEcult.org)
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na SEEcult.org...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEcult.org. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEcult.org. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.