Blokada, seljaci na ivici eksplozije FOTO

Izvor: B92, 03.Sep.2015, 12:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blokada, seljaci na ivici eksplozije FOTO

Stotine traktora stižu od jutros u Pariz, na veliki protest poljoprivrednika zbog pada cena hrane u Francuskoj i visokih poreza.

Poljoprivrednici smatraju da zbog jeftinog uvoza i visokih državnih opterećenja ne mogu da konkurišu nemačkim, a još manje istočnoevropskim i drugim proizvođačima, i traže pomoć francuske vlade i EU.

Traktori na kojima su parole kao što je "Nameti nas ubijaju" polako idu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << glavnim ulicama Pariza ka istočnom delu grada gde je skup planiran na trgu Nasjon, a neki žele da odu do Parlamenta Francuske.

Protest je organizovao najveći francuski poljoprivredni sindikat FNSEA koji navodi da je planirano da u protestu učestvuje više od 1.000 traktora iz cele zemlje.

"Na kraju smo snaga. Ako pokažemo da možemo da blokiramo Pariz, to će možda pokrenuti Vladu. Žao mi je za Parižanem ali seljaci dolaze", rekao je Sebastjen Luzauen, predsednik mladih poljoprivrednika iz zapadnog departmana Finister.

Poziv da se blokira Pariz dolazi posle oko 500 akcija koje su poljoprivrednici sprovodili celog leta širom Francuske, navode organizatori. Poljoprivrednici su ovog leta blokirali puteve na granici sa Nemačkom i vodeće turističke destinacije.

Delegacija od oko stotinu poljoprivrednika će danas otići u Parlament Francuske da poslanicima preda zahteve i pritužbe "seoskog sveta koji je na ivici eksplozije i koji očekuje mnogo od svojih nacionalnih predstavnika", naveli su organizatori.

"Nije popularno smetati ljudima dok idu na posao. Ipak to je način da nas čuju", rekao je Pjer Bot iz Voalana, selga južno od Pariza.

Povod za protest je šira debata o poljoprivredi Evropi i o njenoj konkurentnosti u svetu. Očekuje se evropski protest u ponedeljak u Briselu tokom sastanka ministara poljoprivrede zemalja EU.

.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Francuski poljoprivrednici sa 1.000 traktora protestuju u Parizu

Izvor: NoviMagazin.rs, 03.Sep.2015

Stotine traktora stižu od jutros u Pariz, na veliki protest poljoprivrednika zbog pada cena hrane u Francuskoj i visokih poreza. Poljoprivrednici smatraju da zbog jeftinog uvoza i visokih državnih opterećenja ne mogu da konkurišu nemačkim, a još manje istočnoevropskim i drugim proizvođačima,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.