Ban i Oland dočekuju zvanice UN o klimi

Izvor: Press, 30.Nov.2015, 13:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban i Oland dočekuju zvanice UN o klimi

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun i predsednik Francuske Fransoa Oland počeli su jutros zvanično da dočekuju šefove država i vlada iz čitavog sveta na početku samita UN-a o klimatskim promenama u Parizu.
            Oko 150 svetskih lidera stižu jedan po jedan u konferencijski centar u blizini aerodroma Le Burže, >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << severno od Pariza, prenela je agencija AP.
Ispred konferencijskog centra stoje i goste dočekuju Ban, Oland, šefica UN-ove agencije za klimatske promene Kristina Figeres i francuska ministarka zaštite životne sredine Segolen Roajal.
Nakon toga, svaki lider će se obratiti okupljenima i u tom govoru predstaviti napore svoje zemlje da smanje emisiju štetnih gasova i ublaži efekte klimatskih promena.
Globalni klimatski samit COP21 u organizaciji Ujedinjenih nacija počinje danas u Parizu, a na njemu je najavljeno učešće 147 predsednika država i vlada, što ga čini najvećim skupom na najvišem nivou ikad održanom izvan UN.
Cilj samita je postizanje globalnog sporazuma o ograničenju zagrevanja planete.
Učesnici samita su u Parizu najavili da će sačiniti istorijski dogovor kako bi se izbeglo katastrofalno globalno otopljavanje klime, a francuski ministar spoljnih poslova Loran Fabijus apelovao je na sve učesnike pregovora da deluju hitno i budu spremni na kompromis.
Na samitu će, pored predsednika Francuske Fransoa Olanda, učestvovati i predsednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsednik SAD Barak Obama, lideri Kine Si Điping, i Velike Britanije Dejvid Kameron, nemačka kancelarka Angela Merkel.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić boraviće danas u Parizu, gde će učestvovati na samitu i razgovarati sa kolegama iz mnogih zemalja sveta, saopštila je Pres služba predsednika Republike.
Predsednik Srbije će se susresti sa šefovima država na marginama konferencije i, između ostalog, naglasiti da je Srbija atraktivan i poželjan partner koji ima brojne komparativne prednosti za razvoj političke, ekonomske, kulturne i svake druge saradnje.
AP Photo/Christophe Ena


Nastavak na Press...






Povezane vesti

Oland: Postoji veza između klimatskih promena i terorizma

Izvor: Blic, 30.Nov.2015

Borba protiv terorizma i globalno zagrejavanje blisko su povezani, rekao je danas francuski predsednik Fransoa Oland na svetskom samitu o klimatskim promenama koji je počeo u Parizu...Oland je dodao da svaki sporazum kojim se pokušava zadržati dalje povećanje globalne temperature na dva stepena Celzijusova...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.