Akcije Abengoe u slobodnom padu, bankrot na vidiku

Izvor: B92, 26.Nov.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Akcije Abengoe u slobodnom padu, bankrot na vidiku

Akcije španske kompanije Abengoa potonule su 25 odsto pošto je otkriveno da je firma blizu bankrota, a da se dugovi mere milijardama evra.

Svega nekoliko dana uoči početka globalne klimatske konferencije u Parizu, Abengoa je obelodanila da je propao njen sporazum sa španskom inženjerskom grupom Gestamp, koji je trebalo da joj donese preko potrebna sredstva, prenosi agencija Frans pres.

Kompanija Gonvari, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << filijala Gestampa, trebalo je da kupi 28 odsto akcija Abengoe za 350 miliona evra, čime bi postala najveći akcionar te kompanije, koja sada ima četiri meseca da pronađe rešenje sa svojim kreditorima, jer je, u suprotnom, čeka bankrot.

Kompanija iz Sevilje, koja posluje u oblasti obnovljive energije, telekomunikacija i transporta, je na kraju septembra imala neto dugovanja od 6,28 milijardi evra.

Firme iz sektora obnovljive energije suočavaju se sa problemima nakon što je zvanični Madrid 2013. ukinuo direktne subvencije za obnovljivu energiju nakon što ih je godinama isplaćivao.

Abengoa zapošljava više od 20.000 ljudi širom sveta, a njen eventualni bankrot bio bi najveći ikada zabeležen u Španiji.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Akcije španske Abengoe u slobodnom padu, bankrot na vidiku

Izvor: Capital.ba, 26.Nov.2015

SEVILJA, Akcije španske kompanije Abengoa, koja posluje u oblasti obnovljive energije, telekomunikacija i transporta, potonule su 25 odsto nakon što je otkriveno da je firma blizu bankrota, a da se njena dugovanja mjere milijardama evra. Svega nekoliko dana uoči početka globalne klimatske konferencije...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.