Abdeslam izručen Francuskoj

Izvor: VOA, 27.Apr.2016, 21:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Abdeslam izručen Francuskoj

Salah Abdeslam, poslednji preživeli član terorističke grupe odgovorne za ubistvo 130 ljudi u Parizu pre pet i po meseci, danas je zvanično optužen za ubistvo, otmicu i upotrebu bombi i smrtonosnog oružja.

Dvadesetšestogodišnji osumnjičeni, poreklom iz Maroka, biće držan u samici do 20. maja. Abdeslamov advokat rekao je da će njegov klijent odgovoriti na optužbe, ali da je previše dezorijentisan zbog iznenadnog, >> Pročitaj celu vest na sajtu VOA << jutrošnjeg izručenja iz Belgije, da bi se sada obratio sudu.

Veruje se da je Abdeslam imao jednu od vodećih uloga u planiranju i pripremama za napade u Parizu 13. novembra, kada su bombaši samoubice, naoružani automatskim oružjem, napali sportski stadion, koncertnu halu i klubove u francuskoj prestonici.

Mediji prenose da je Abdeslam te večeri nosio samoubilački prsluk, poput njegovog brata i ostalih napadača, ali da se u poslednjem trenutku predomislio i oslobodio eksploziva pre nego što je pobegao. Uhvaćen je prošlog meseca u Briselu, četiri dana pre bombaških napada na aerodrom i stanicu podzemne železnice, u kojima su poginule 32 osobe.

Islamska država preuzela je odgovornost za zločine i u belgijskoj prestonici i u Parizu. Abdeslamov advokat, Frank Berton, rekao je uoči sudskog pretresa da njegov klijent želi da objasni sve i da sarađuje sa francuskim pravosuđem.

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.