Žene u crnom: Po Nebrigiću imenovati ulicu u Beogradu

Izvor: Blic, 19.Dec.2014, 15:36   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Žene u crnom: Po Nebrigiću imenovati ulicu u Beogradu

Nevladina organizacija Žene u crnom uputila je danas inicijativu Komisiji za imenovanje trgova i ulica Beograda da se jedna ulica nazove imenom Dejana Nebrigića, gej aktiviste, pacifiste i antifašiste.

U obrazloženju se navodi da se 29. decembra navršava 15 godina od smrti Nebrigića, jednog od osnivača "Arkadije", prvog gej/lezbejskog udruženja u Srbije 1990 godine.

Nebrigić se sledeće godine pridružio akcijama Antiratnog centra, sarađujući >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << u antimilitarističkom mirovnom časopisu "Pacifik", gde je uređivao gej i lezbejsku sekciju.

Kao deklarisani antifašista, antinacionalista i antimilitarista, odbio je vojnu obavezu, javno obnarodujući da je homoseksualac, što je u to vreme tretirano kao bolest zbog koje je trajno oslobođen vojne obaveze. Tokom 1998. i 1999. godine radi kao izvršni direktor "Kampanje protiv homofobije", prve takve kampanje u Srbiji koja se bavi unapređenjem položaja gej i lezbejske populacije u Srbiji.

Nebrigić je posthumno dobio međunarodnu nagradu za promociju prava homoseksualnih osoba Felipa da Souza, 2000. godine.

Ubijen je 1999. godine u dvadeset osmoj godini života. U nadi da su Vlada Srbije i nadležne institucije grada Beograda odlučne da se suprotstave homofobiji i spreče da diskriminacija drugih i različitih i dalje obeležava stvarnost Srbije, zahtevamo da nekoj od mnogih bezimenih ulica u Beogradu date ime po Dejanu Nebrigiću, dodaje se u saopštenju.

Ispunjavanjem zahteva, vi ćete na delu potvrditi svoju privrženost evropskim vrednostima, za koje se deklarativno zalažete, saopštile su Žene u crnom.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.