Umro poslednji član posade aviona sa kojeg je bačena atomska bomba na Hirošimu

Izvor: Blic, 30.Jul.2014, 01:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Umro poslednji član posade aviona sa kojeg je bačena atomska bomba na Hirošimu

Poslednji član posade aviona "supertvrđave" B-29, sa kojeg je bačena atomska bomba na Hirošimu, preminuo je u 93. godini u mestu Stoun Mauntin, Džordžija.

Teodor Vankirk, poznat pod nadimkom Dač (Holanđanin), preminuo je u ponedeljak, javio je AP.

Bio je navigator na avionu "Enola gej", sa kojeg je 6. avgusta 1945, po prvi put u istoriji, bačena atomska bomba, prenosi AP.

Cilj je bio >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << japanski grad Hirošima. U eksploziji bombe "litl boj" (dečko) poginulo je 140.000 Japanaca, a tri dana kasnije u gradu Nagasakiju je od druge atomske bombe koju su bacili Amerikanci, stradalo još 80.000 ljudi.

Vankirk je u to vreme ima 24 godine.

U jednom intervjuu iz 2005, Vankirk je rekao da njegovo iskustvo iz Drugog svetskog rata ukazuje da ratovi i atomske bombe ništa ne rešavaju i da bi voleo da atomska bomba bude zabranjena.

Najčitanije SADA:
Pogledaj vesti o: Japan

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Preminuo poslednji član posade aviona iz kog je bačena atomska bomba na Hirošimu

Izvor: Blic, 30.Jul.2014

Poslednji član posade aviona "supertvrđave" B-29, sa kojeg je bačena atomska bomba na Hirošimu, preminuo je u 93. godini u mestu Stoun Mauntin, Džordžija...Teodor Vankirk, poznat pod nadimkom Dač (Holanđanin), preminuo je u ponedeljak, javio je AP...Bio je navigator na avionu "Enola gej", sa...

Nastavak na Blic...

Umro poslednji Amerikanac koji je bombardovao Hirošimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 30.Jul.2014

Poslednji član posade američkog bombardera B-29 sa koga je bačena prva atomsku bombu na Hirošimu u avgustu 1945. preminuo je u 94. godini, javili su američki mediji...Tiodor Vankirk, poznat kao Holanđanin, umro je u ponedeljak u domu za stare u mestu Stoun Mauten, u južnoj američkoj državi Džordžiji,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.