UNS: Informer ugrozio privatnost

Izvor: RTS, 23.Okt.2014, 15:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

UNS: "Informer" ugrozio privatnost

Udruženje novinara Srbijopštilo je da je dnevni list "Informer" u današnjem tekstu "Glumcu smestili gej aferu" prekršio Kodeks novinara Srbije i ozbiljno ugrozio privatnost maloletnika.

Informer je, pišući o navodima Blica da je glumac Goran Jevtić optužen za obljubu maloletnika, maloletno lice učinio prepoznatljivim otkrivajući inicijale oca deteta, njegovo zanimanje, zanimanje majke, školu i razred koji dete pohađa, kao i informaciju u kojem >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << fudbalskom klubu igra i kom pozorištu glumi.

Udruženje je apelovao na kolege da pri izveštavanju o maloletnicima poštuju Kodeks i učine sve da njihova prava ne budu ugrožena, prenosi Beta.

UNS podseća da je po Kodeksu novinara Srbije "novinar obavezan da osigura da dete ne bude ugroženo ili izloženo riziku zbog objavljivanja njegovog imena, fotografije ili snimka sa njegovim likom, kućom, zajednicom u kojoj živi ili prepoznatljivom okolinom".
Pogledaj vesti o: Parada ponosa,   Fudbal

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.