U nedjelju treća parada ponosa u Crnoj Gori, prethodne obilježili sukobi policije i protivnika parade

Izvor: Cafe.ba, 01.Nov.2014, 12:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

U nedjelju treća parada ponosa u Crnoj Gori, prethodne obilježili sukobi policije i protivnika parade

Treći put u posljednje dvije godine, u Crnoj Gori će se održati povorka ponosa, šetnja kojom LGBT osobe žele pokazati da imaju sva prava, kao i ostali članovi društva. Tako će se u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore u nedjelju organizovati "Montenegro Prajd 2014", gdje se prema riječima organizatora očekuje veliki broj učesnika

Treći put u posljednje dvije godine, u Crnoj Gori će se održati povorka ponosa, šetnja kojom LGBT osobe žele pokazati da imaju sva prava, >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << kao i ostali članovi društva. Tako će se u Podgorici, glavnom gradu Crne Gore, u nedjelju organizovati "Montenegro Prajd 2014", gdje se, prema riječima organizatora, očekuje veliki broj učesnika.

- Premijerna povorka ponosa održana u Budvi

Za veoma kratak period, manje od dvije godine, u Crnoj Gori su već održane dvije povorke ponosa. Skoro iznenanada, bez pompeznog najavljivanja, u Budvi je 24. jula 2013. godine održana prva parada ponosa.

Ovaj događaj ostaće upamćen po sukobu policije i protivnika parade, ali i po vremenu održavanja parade, jer je tih dana u Crnoj Gori boravio najveći broj turista. Na prvoj Paradi prisustvovali su predstavnici Vlade Crne Gore, prestavnici opozicije, NVO sektora. Skup je obezbjeđivalo oko 400 policajaca, koji su prije, tokom i nakon parade imali žestoke okršaje s protivnicima Parade ponosa. Zbog nereda koji su počeli i prije početka Parade, policija je tada nekoliko desetina učesnika Prajda evakuisala s dva broda, koje su obezbjeđivala dva policijska patrolna čamca. Tada je privedeno 22 osobe.

- Dvije hiljade policajaca obezbjeđivalo Paradu u Podgorici

Tri mjeseca nakon održavanja prve Parade ponosa, LGBT zajednica u Crnoj Gori je odlučila da povorka ponosa bude održana i u Podgorici. Uz jako policijsko obezbjeđenje, uspješno su prošetali učesnici Prajda, među kojima su bili predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Vlade, političkih partija, NVO sektora i medija.

Kako je tada saopšteno, skup je obezbjeđivalo oko dvije hiljade policajaca, a tokom sukoba s protivnicima Parade, 20 policajaca je povrijeđeno. Protivnici Parade su na zgradu dnevnog lista Vijesti bacali kamenice i razbili nekoliko prozora te oštetili nekoliko automobila i izloga prodavnica. Policija je tada privela 60 izgrednika, 39 punoljetnih i 21 maloljetnih.

- Policija spremna da čuva javni red i mir

Treća po redu povorka ponosa, zakazana za nedjelju, kako je saopšteno iz policije, biće bezbjedonosni događaj visokog rizika. Zato je Uprava policije Crne Gore odlučila da skup obezbjeđuje više od 1.800 policajaca. Pomoćnik direktora Uprave policije Nikola Janjušević poručio je da policija spremno dočekuje treću povorku ponosa u Crnoj Gori.

"Uprava policije je angažovala dovoljan broj policijskih službenika za taj dan, kako bi se obezbijedio javni red i mir i kako bi se obezbijedila lična i imovinska sigurnost kako učesnika povorke ponosa, tako i svih ostalih građana. Ako dođe do narušavanja reda i mira, Uprava policije će odlučno i profesionalno reagovati i suzbiti svaki pokušaj narušavanja javnog reda i mira i eventualno činjenja krivičnih djela. Policija će uraditi svoj dio profesionalno, kao što je to uradila na prethodnim Paradama ponosa", kazao je Janjušević.

- Maloljetnici najčešći izgrednici na paradama

Analiza Uprave policije pokazala je da su na prethodne dvije parade najveće nerede pravili maloljetnici od 14 do 18 godina. Sociolog Srđan Vukadinović, u razgovoru za Anadolu Agency objašnjava da su to osobe koje su i dalje u procesu socijalizacije.

"To su grupe koje pripadaju navijačkim skupinama, ili gdje određene religije imaju uticaja. To su grupe koje su i dalje u procesu socijalizacije, a očito da porodica i škola nisu bili dovoljni faktori socijalizacije, jer njihovo socijaliziranje preuzima Crkva i navijačka skupina, kao jedna podkultura", smatra Vukadinović. On ipak ne očekuje veće nerede na povorci ponosa u nedjelju.

"Može biti izolovanih ekscesa, ali tome ne treba previše pridavati pažnju. Mislim da je crnogorsko drušvo u jednom dijelu sazrelo, u shvatanju različitosti i da to posmatra kao nešto što je normalno, što je različitost. Ako se sada traži od Vlade da delegira svoje predstavnike za povorku ponosa, vjerovatno na sljedećoj povorci to neće biti potrebno, jer će se ljudi dobrovoljno odazivati pozivu. Treba očekivati da svijest sve više sazrijeva, da društvo sazrijeva u poimanju različitosti, a da ekscesi budu izolovani i da ih bude sve manje", ističe Vukadinović.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.