Sloboda gejevima u Nemačkoj: Ukidanje presuda za 50.000 muškaraca koji su osuđeni zbog homoseksualnosti

Izvor: Telegraf.rs, 23.Jun.2017, 00:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sloboda gejevima u Nemačkoj: Ukidanje presuda za 50.000 muškaraca koji su osuđeni zbog homoseksualnosti

Nemački parlament danas je izglasao ukidanje presuda za 50.000 gej muškaraca koji su osuđeni zbog homoseksualnosti na osnovu zakona iz vremena nacizma koji je ostao na snazi nakon rata i istovremeno ponudio kompenzaciju oštećenima.

Nakon više decenija lobiranja, oštećeni ovim presudama i aktivisti, pozdravili su ovu odluku kao trijumf u borbi da skinu ljagu sa imena >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << gej muškaraca koji su imali kriminalni dosije na osnovu člana 175 krivičnog zakona, javio je AFP.

Procenjuje se da je oko 5.000 gej muškaraca osuđenih po ovom zakonu još živo, navodi agencija.

Parlament je ponudio oštećenima kompenzaciju od 3.000 evra plus dodatnih 1.500 evra za svaku godinu provedenu u zatvoru.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Povezane vesti

NEMAČKA: Ukinute presude gej muškarcima!

Izvor: SrbijaDanas.com, 23.Jun.2017

Ukidanje presuda za 50.000 gej muškaraca..Nemački parlament danas je izglasao ukidanje presuda za 50.000 gej muškaraca koji su osuđeni zbog homoseksualnosti na osnovu zakona iz vremena nacizma koji je ostao na snazi nakon rata i istovremeno ponudio kompenzaciju oštećenima...Makron: Francuska i...

Nastavak na SrbijaDanas.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.