Izvor: Danas, 18.Dec.2014, 22:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protiv predrasuda prema LGBT

Beograd - Zašto se to zove Parada ponosa, kako su reagovali vaši roditelji i okruženje kada ste im rekli da ste gej, da li imate istih problema kao i heteroseksualci, kakva je podela uloga u istopolnim vezama - samo su neka od pitanja policijskih službenika upućenim LGBT osobama tokom pet dvodnevnih obuka koje je u 27 policijskih uprava organizovao LABRIS - organizacija za lezbejska ljudska prava.

Na jučerašnjoj konferenciji za novinare povodom završetka treninga >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << "Istopolna orijentacija i rodni identitet u radu policijskih službenika/ca", na kome su učestvovali uniformisani policajci i policijski službenici kriminalističke policije, rečeno je da je obuka imala za cilj smanjenje nasilja i homofobije, kao i obezbeđenje uslova da policijske službe budu mesto poverenja u kome će se LGBT osobe osećati zaštićeno od nasilja, zlostavljanja i diskriminacije.

Aleksandra Gavrilović iz LABRIS-a ukazala je da je ovakav program prvi put sproveden u Srbiji, te da je obuci prisustvovalo 120 policijskih službenika i službenica iz 27 policijskih uprava širom zemlje. Kako je istakla, policijski službenici su pokazali profesionalizam i motivisanost. Ana Zrnić, službenica u Upravi kriminalističke policije i polaznica obuke, navela je da su policijski službenici tokom obuke stekli veća saznanja o tome na koje prepreke nailaze LGBT osobe.

- Radili smo više vežbi o stereotipima, predrasudama i uverenjima koja su ometala rad policijskih službenika. Jedna od radionica je bila i "živa biblioteka" na kojoj su LGBT osobe pričale o svom životu, o svojim toplim ljudskim pričama, kako su se suočavale sa porodicama... - objasnila je Zrnićeva. Prema njenim rečima, manji broj policijskih službenika ostao je pri svojim uverenjima.

Aleksandar Vasilijević, načelnik Odeljenja za organizaciju, prevenciju i rad policije u zajednici u Upravi policije, rekao je da je ovaj program "pionirski poduhvat kada je u pitanju širenje policijske obuke kod ovako značajnih pitanja odnosa policijskih službenika prema LGBT zajednici i ostvarivanju njihovih prava, ali i pune saradnje sa zajednicom sa ciljem osiguravanja bezbednosti". On je podsetio da je pitanje LGBT prava jedno od glavnih u pregovaračkom poglavlju 23 i da postoji ozbiljan interes Evropske unije za položaj LGBT osoba i odnos državnih organa.

Na redu tužilaštvo

Jovanka Todorović iz LABRIS-a poručila je da je nakon obuka za policijske službenike i službenice na redu tužilaštvo. Ona je podsetila na istraživanje koje je ova nevladina organizacija sprovela prošle godine i koje je pokazalo da većina LGBT osoba ne prijavljuje nasilje policiji, prvo, zbog straha, a zatim i zbog nepoverenja. Kako je ukazala, od prijavljenih slučajeva 34 odsto napada na gej osobe bilo je na javnom mestu, 32 odsto na poslu, a šest odsto kod kuće.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.