Parada ponosa u subotu u Beogradu

Izvor: RTS, 21.Jun.2017, 11:33   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada ponosa u subotu u Beogradu

Pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se", 24. juna sa početkom u 11 časova, biće održana Parada ponosa. "Tradicionalni Prajd" sa drugim organizatorima najavljen je za septembar.
Okupljanje učesnica i učesnika je u Pionirskom parku, a šetnja se završava na Trgu Republike.
Organizatori navode da se ovogodišnji Prajd organizuje u svetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << LGBTI zajednica, a šetnjom nastoje da ukažu da je LGBTI pitanje pre svega rodno, manjinsko pitanje.
"Kada razmišljamo i zalažemo se za jednaka prava LGBTI zajednice, takođe zastupamo ravnopravnost žena i muškaraca, glasno istupamo protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osetljivih društvenih grupa", stoji u saopštenju.
Zahtevamo, kaže se u saopštenju, nultu toleranciju države prema nasilju, profesionalan odnos policije prema žrtvama i doslednu primenu odredbi o zločinu iz mržnje od strane tužilaštva, zatim omogućavanje, pojednostavljenje i ubrzanje procedura za izdavanje svih ličnih dokumenata trans-osobama i doslednu primenu Zakona o zabrani diskriminacije i pravno regulisanje istopolnih zajednica.
Prajd vikend od 23. do 26. juna, u okviru koga je i Prajd šetnja, organizuju udruženja građana "Egal", "Loud&Queer" i Gej lezbejski info-centar, navedeno je u saopštenju organizatora.
S druge strane, direktor za Evropu međunarodne organizacije "Civil Rights Defenders" Goran Miletić na svom Fejsbuku je napisao da je "Prajd 2017" - 17. septembra, a da će "Pride Week" trajati 11-17. septembra i to, "kao što je najavljeno još u oktobru prošle godine".
Miletić je naveo i da svako ima pravo da pravi skup kakav želi i da "skreće pažnju tako što će svoj skup nazvati Paradom ponosa", što, kako ocenjuje, nije ni lepo i moralno, ali je tako.
"Organizatorima svih skupova kojima je za cilj unapređivanje položaja svake diskriminisane zajednice želim sve najbolje. Svi mi biramo metode u koje verujemo, a Beograd Prajd se nikada neće zasnivati na napadima na one sa čijim se metodama i radom ne slažemo. Pridružite nam se u septembru", naveo je Miletić.
Na njegovu objavu je reagovao jedan od organizatora "junskog Prajda" Predrag Azdejković, koji ga je pitao koliko imena ima njegova manifestacija - "Belgrade Pride, Beograd Prajd, Parada ponosa" te da "kolega, ima sto imena i ne mogu biti sva vaša", nakon čega su jedan drugome poželeli uspeh.
Pogledaj vesti o: Parada ponosa

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.