Parada ponosa 24. juna u Beogradu

Izvor: B92, 20.Jun.2017, 21:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Parada ponosa 24. juna u Beogradu

Beograd -- Parada ponosa, pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se", biće održana u subotu, 24. juna u Beogradu, najavili su organizatori.

Okupljanje učesnica i učesnika je u Pionirskom parku, a šetnja se završava na Trgu Republike, navodi se u saopštenju.

Prajd vikend, od 23. do 26. juna, u okviru koga je i Prajd šetnja, organizuju udruženja građana Egal, Loud&, Queer i Gej lezbejski info centar.

Ovogodišnji Prajd biće organizovan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "u svetlu povećanja stepena nasilja sa kojim je suočena LGBT zajednica", navela su ta udruženja.

Kako je saopšteno, organizatori šetnjom nastoje da ukažu da je LGBT pre svega rodno, manjinsko pitanje i da zastupaju i ravnopravnost žena i muškaraca, te da istovremeno i glasno istupaju protiv mizoginije i svih oblika kršenja ljudskih prava pripadnica i pripadnika osetljivih društvenih grupa.

"Upravo zbog toga ćemo u subotu prošetati ponosno, zato što smo građanke i građani države koja Ustavom i zakonima garantuje sigurnost i ravnopravnost", navodi se u saopštenju.

Organizatori su najavili i da će protestnom šetnjom nastojati da podsete da je neophodno da se postojeći okvir dosledno primenjuje i uvek unapređuje.

Takođe traže nultu toleranciju države prema nasilju, profesionalan odnos pripadnica i pripadnika policije prema žrtvama i doslednu primenu odredbi o zločinu iz mržnje.

Jedan od zahteva je i omogućavanje, pojednostavljenje i ubrzanje procedura za izdavanje svih ličnih dokumenata trans osobama.

Prema navodima u saopštenju, traži se i dosledna primena Zakona o zabrani diskriminacije, sprovođenje u delo Akcionog plana za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije i pravno regulisanje istopolnih zajednica.

Ranije je najavljeno da će LGBT zajednica održati 24. juna u Beogradu Paradu ponosa dok će 17. septembra biti održan tradicionalni Prajd.

Predstavnici LGBT zajednice koja će učestvovati na paradi 24. juna, kazali su tada da će ona biti u formi protesta, kako bi ukazali da je LGBT zajednica i dalje marginalizovana i da su često žrtve nasilja.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Beograd: U subotu, 24. juna Parada ponosa

Izvor: NoviMagazin.rs, 20.Jun.2017

Parada ponosa, pod sloganom "Neka svi naši glasovi ore se", biće održana u subotu, 24. juna u Beogradu, najavili su večeras organizatori...Okupljanje učesnica i učesnika je u Pionirskom parku, a šetnja se završava na Trgu Republike, navodi se u saopštenju...Prajd vikend, od 23. do 26. juna,...

Nastavak na NoviMagazin.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.