ODRŽANA PARADA PONOSA, POLICIJA UČESNIKE RAZVOZI PO KUĆAMA

Izvor: Kurir, 10.Okt.2010, 16:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ODRŽANA "PARADA PONOSA", POLICIJA UČESNIKE RAZVOZI PO KUĆAMA

BEOGRAD  - BEOGRAD - "Parada ponosa" krenula je iz parka "Manjež" nešto pre 12 časova i bez ikakvih incidentata prošla ulicama Nemanjinom, Kneza Miloša , Masarikovom i ušla u Studentski kulturni centar.  Nakon Parade, policija je obezbeđivala učesnike na povratku kućama.

Povorka učesnika Parade ponosa bezbedno je stigla ispred ulaza u Studentski kulturni centar gde će uskoro početi nastavak programa. Kolona >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je stigla ispred SKC-a uz aplauz učesnika. Prema nezvaničnim procenama, u koloni se nalazi više od hiljadu učesnika parade i gostiju.

Učesnici kolone uzvikivali su parole poput "Solidarno protiv fašizama", a na čelu kolone je veliki transparent "Možemo zajedno".

U koloni su i predstavnici evropopskih i međunarodnih delegacija. Organizatori Gej strejt alijanse i Kvirije s bine su zatražili od državnih organa da energično reaguju vezi s današnjim incidentima i da uhapse izgradnike.

Učesnici skupa pozvali i su na poštovanje zakona u borbi protiv diskriminacije.

Ministar za ljudska i manjinska prava Svetozar Čiplić izjavio je danas obraćajući se učesnicima Parade ponosa da je današnji dan važan za slobodu u Srbiji i da svi građani imaju pravo da iskažu svoju slobodu.

"Ovde smo da bismo pokazali da ne postoji nijedan problem zbog kojeg bilo koji građanin Srbije ne može da bude slobodan i iskaže svoju slobodu", rekao je Čiplić koji je dočekan zvižducima i negodovanjem dela prisutnih učesnika parade.

Obraćajući se okupljenima šef delegacije Evropske unije u Srbiji Vensan Dežer izjavio je da je na Paradu ponosa došao kao građanin i kao zvaničnik da pruži podršku borbi za ljudska prava i na pravo na različitost.

"Čuo sam za proteste protivnika parade i moja poruka je da je najbitnije da sve prođe bez problema i sukoba", rekao je Dežer novinarima okupljenim u parku Manjež.

Skupu pored ostalih prisustvuju šef delegacije OEBS Dimitris Kipreos, šef delegacije Saveta Evrope u Beogradu, ambasadorka SAD u Beogradu Meri Vorlik, bivši sekretar u ministarstvu za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić i druge javne ličnosti iz sveta politike i kulture - Čedomir Jovanović, Mirjana Karanović i drugi. Kipreos je rekao da je danas izuzetno važan dan borbe protiv diskriminacije i izrazio nadu da će ovkave parade postati nešto uobičajeno u Beogradu.

Lider LDP Čedomir Jovanović je izrazio nezadovoljstvo što toliki broj policajaca neophodan za obezbeđivanje Parade ponosa i da to samo pokazuje nedovoljan stepen razvijenosti ljudskih prava u Srbiji.

Foto Vest

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.