Na gej paradama u SAD i tuga i slavlje

Izvor: NoviMagazin.rs, 26.Jun.2016, 10:04   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Na gej paradama u SAD i tuga i slavlje

Parade ponosa u Njujorku, San Francisku i drugim američkim gradovima održavaju se dve nedelje posle masakra u gej klubu u Orlandu, kada je ubijeno 49 ljudi, i koji se smatra jednim od napada s najviše žrtava u američkoj istoriji.

Na skupovima će, uz pojačanu bezbednost, biti pružena podrška >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << gej i transrodnim osobama i borbi protiv nasilja, a učesnici će odati počast žrtvama napada u Orlandu na Floridi.

Organizatori parada žele da pokažu da masakr ne može da uništi inat koji je ukorenjen u ovakve događaje, navodeći da se gej osobe ne plaše da budu viđene i saslušane.

Učesnici parada će danas ipak obeležiti prekretnicu, pošto je američki predsednik Barak Obama odredio lokaciju u blizini bara "Stounvol in" (Stonewall Inn) u Njujorku za prvi nacionalni spomenik za gej prava.

U gej baru "Stounvol in" su se 28. juna 1969. pripadnici LBGT zajednici usprotivili policijskoj raciji posle čega su izbili nemiri. Taj dan se smatra najvažnijim danom u borbi za prava homoseksualaca i širom sveta se obeležava paradama ponosa.

Učesnici parade u Njujorku nosiće 49 zastava narandžaste boje, koja je odabrana za kampanju protiv oružanog nasilja, da bi pokazali solidarnost posle napada u Orlandu.

Njujorška policija je najavila da će pojačati mere bezbednosti i, između ostalog, rasporediti jedinice za borbu protiv terorizma, helikoptere i više hiljada policajaca.

Na gej paradi u San Francisku minutom ćutanja biće odata pošta žrtvama masakra, a učesnici će se po prvi put suočiti s detektorima za metal, a takođe će biti raspoređeno više pripadnika policije.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.