Kajmak i rakija mogu u Evropu!

Izvor: Press, 12.Jan.2011, 23:07   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Kajmak i rakija mogu u Evropu!

Stručnjaci za evrointegracije kažu da u javnosti ima mnogo zabluda oko ulaska Srbije u EU, a da su glavni uslovi koje moramo da ispunimo reforma pravosuđa, restitucija i borba protiv korupcije Za ulazak Srbije u Evropsku uniju neće biti potrebno da legalizujemo gej brakove, da uvozimo i proizvodimo genetski modifikovanu hranu, imamo WC šolje sa „EU standardom" >> Pročitaj celu vest na sajtu Press << i odreknemo se rakije i kajmaka! Stručnjaci za evropske integracije kažu za Press da se za put Srbije u EU vezuje niz zabluda koje nemaju veze sa stvarnim uslovima koje ćemo morati da ispunimo!Najnovija istraživanja pokazuju da je ulazak Srbije u Evropsku uniju krajem prošle godine podržavala skoro polovina građana. Stručnjaci smatraju da bi broj onih koji žele da se nađu u evropskom društvu bio daleko veći kada bi se razbili mitovi i zablude vezani za naše članstvo u EU.
Blanko ostavke
Milica Delević, direktorka Kancelarije za evropske integracije, kaže za Press da se građani Srbije najviše plaše da će ih EU naterati na potpunu standardizaciju, u kojoj neće biti mesta za naše različitosti.
- To nije tačno niti se to od nas očekuje! Ono što se od nas traži jeste da bilo koji proizvod koji se plasira na tržište EU bude takav da zdravstveno ne ugrožava potrošače. Iz toga proizilazi stroža kontrola proizvodnje rakije, ali samo ako je ona namenjena za prodaju. Ako neko peče rakiju za svoje domaćinstvo, niko od njega ne očekuje da ispunjava evropske standarde. Isto je i kada je u pitanju proizvodnja kajmaka. Ako neko želi da kajmak koji proizvodi u Srbiji plasira u Briselu, on mora biti siguran da je njegov proizvod ispravan - ističe Milica Delević.
Nikola Jovanović iz Centra za novu politiku kaže da je jedna od zabluda koje stalno potežu protivnici EU i pitanje legalizacije gej brakova.
- Gej zajednice su različito definisane u različitim državama EU. Negde se priznaju samo vanbračne istopolne zajednice, negde je dozvoljen istopolni brak, a negde postoje i pravila za usvajanje dece. Srbija ne mora da uradi ništa od toga da bi ušla u EU. Takođe, netačne su i tvrdnje da svi u EU imaju iste poštanske sandučiće i da tako treba da bude i kod nas - tvrdi Jovanović.
Naš sagovornik kaže da su na putu Srbije ka EU najvažniji zahtevi koji su poznati kao „10 evropskih zapovesti".
- Ako hoće u EU, Srbija mora da pronađe model za restituciju, da ukine blanko ostavke i uradi korekcije u reformi pravosuđa. Ove tri stvari će sigurno biti ključne kada budemo dobijali status kandidata. Važne stvari su i zaštita ljudskih i manjinskih prava, obezbeđivanje funkcionisanja nezavisnih regulatornih tela, borba protiv korupcije - ističe Jovanović.
On objašnjava da je Vlada krajem decembra usvojila Akcioni plan za ispunjenje preporuka iz godišnjeg izveštaja Evropske komisije.
- Godišnji izveštaj sadrži oko 300 preporuka, a u akcionom planu je sistematizovano njih stotinak. To su precizne preporuke koje bi Srbija trebalo da ispuni do kraja ove godine. One imaju za cilj da u novembru ove godine dobijemo pozitivno mišljenje, a već u decembru status kandidata kako bi na proleće 2012. počeli pregovore o članstvu. Kada pregovori počnu, naše obaveze postaju još složenije budući da se radi o međunarodnom sporazumu kojim Srbija treba da preuzme kompletan korpus pravnih akata EU. Srbija je na godinu, godinu i po od pregovora o članstvu, što znači da pre 2018. ne može biti u EU - navodi Jovanović.
Vladimir Todorić, direktor Pravnog foruma, kaže da je za Srbiju na putu ka EU najvažnije da dobije novu političku elitu koja će interese građana staviti ispred svojih.
- Evropa nas sigurno neće primorati da menjamo Ustav zbog gej brakova! Ovde se pominju razne gluposti, od toga da će WC šolje morati da budu iste kao u Briselu do toga da će krastavci morati da budu četvrtasti. Međutim, najvažnije je da dobijemo novu političku elitu koja će interese građana staviti iznad svojih. Naši građani podržavaju ulazak u EU, ali su nezadovoljni brzinom kojom idemo ka evropskim integracijama - upozorava Todorić.
Pečati Kosova
U kabinetu Božidara Đelića, potpredsednika Vlade za evropske integracije, rečeno nam je da Srbija, između ostalog, mora da reši problem 3.000 azilanata koje će iz Evrope morati da vrati u zemlju.
- Srbija je potpisala međunarodni ugovor o readmisiji koji predviđa da azilanti moraju da se vrate u svoju zemlju. Pored toga, moraćemo da rešimo i pitanje izdavanja ličnih dokumenata i prijave prebivališta Roma - objasnili su nam u Đelićevom kabinetu.
Jedna od stvari koje ćemo morati da uradimo pre članstva u EU jeste prihvatanje carinskih pečata Kosova u cilju funkcionisanja CEFTA. Naime, da bi se nešto izvezlo sa neke teritorije, mora da postoji carinski pečat da se ta roba nalazila na toj teritoriji. Mi nismo prihvatili carinski pečat Kosova, već smo tražili da tu stoji UNMIK Kosovo. To pitanje takođe treba rešiti - kažu u kabinetu. Inače, komesar EU Štefan File izjavio je ranije da je, prema tumačenju UNMIK-a, carinski pečat u skladu sa Rezolucijom 1244, a ovo pitanje trebalo bi da bude rešeno u dijalogu Beograda i Prištine.


Pogledaj vesti o: Evropska Unija

Nastavak na Press...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Press. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Press. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.