GEJ DŽIHADISTA Tajna borca Isisa koju je i policija pokušala da sakrije

Izvor: Blic, 12.Feb.2016, 07:21   (ažurirano 02.Apr.2020.)

GEJ DŽIHADISTA Tajna borca Isisa koju je i policija pokušala da sakrije

Islamska država najsurovije kažnjava muškarce za koje se sumnja da su gej, ali to nije sprečilo Asela Mutanu da napusti Britaniju i ode u Siriju da se bori na strani ISIS-a. Pomoć da ode pružio mu je njegov ljubavnik Forhad Rahman.

Do ovih informacija, britanske vlasti došle su tokom suđenja Rahman i još dvojici ekstremista zbog pružanja pomoći Aselu da ode u Siriju. Presudom koja je doneta juče >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Forhad Rahman, Adel Ulihaki Kristen Breki osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora, a ključni dokaz bila je prepiska između Muatane i Rahmana. Otkiveno je da je Rahman znao šta Mutana priprema, ako i da mu je pomogao tako što je prikupio novac za njegov put i nabavio mu pasoš.

Tokom suđenja otkriveno je još nešto iako su britanski tužioci pokušali da spreče da te informacije budu objavljenje u javnosti.

Iz poruka koje su razmenjivali jasno se može se nasutiti da su bili više od prijatelja. Jedno drugo su zvali “dušo” i “bebo” i slali srca i poljupce.

Dvojica ekstremista upoznali su se krajem decembra 2013 godine i njihov odnos jako brzo postao je jako prisan. Mutana je pokušao da nagovori Rahmana da napusti svoju porodicu i pođe u Siriju, ali je on nakon kolebanja od te ideje odustao.

Razlog zbog kog su britanske vlasti pokušale da sakriju ovu informaciju je pokušaj da se zaštite ljudska prava, pa i sam život, Asela Muntane.

ISIS, na čijoj je strani je Muntana otišao da se bori, homoseksualnizam kažnjava smrću, najčešće bacanjem sa zgrade muškarca za kog se sumnja da je gej ili kamenovanjem do smrti. Ista sudbina verovatno bi dočekala Asela Muntanu.

Niki Holand iz policije Južnog Velsa objasnio je da je ovakava odluka doneta sa željom da se ne ugrozi njegov život, jer “ima pravo da živi”.

- Ni u jednom slučaju ne objavljujemo bilo šta što bi moglo da naruši nečija ljudska prava ili ga na bilo koji način ugrozi. Postoji opasnost da je njegov život ugrožen i mi još uvek imamo obavezu da brinemo o njemu.

Mutana je napustio Veliku Britaniju da bi otišao da se bori na strain ISIS- a u Siriji 2014. godine. Predhodno i njegov brat Naser otišao je u Siriju iz istog razloga.
Pogledaj vesti o: Sirija

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.