Centrom Beograda prošetali pripadnici LGTB

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Jun.2016, 13:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centrom Beograda prošetali pripadnici LGTB

Bez tenzija i sukoba, u ime svih građana koji trpe nasilje i diskriminaciju, danas su pripadnici LGBT zajednice i drugih osetljivih grupa prošetali centrom Beograda, u okviru manifestacije "Ponos Srbije".

Vijoreći zastavama duginih boja i s transparentima u rukama, manja grupa pripadnika LGTB zajednice i građana koji ih podržavaju, šetali su uz muziku od Pionirskog parka do Trga Republike.

"Ovako izgleda 'Prajd' kada ga organizuje zajednica bez tenzija, bez sukoba, >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << bez višemesečnih razvlačenja između države, organizatora, protivnika LGTB zajednice. Ovo je bilo vrlo uspešno i siguran sam de će ovo iz godine u godinu rasti sve više i više, i imaćemo jednom Beogradski prajd kao i u Londonu i Berlinu", rekao je aktivista i član SPS Boris Milićević za Tanjug, pošto je povorka stigla na cilj - do Trga Republike.

On je poručio da ova šetnja nije samo protest u ime LGTB zajednice, veh i za žene, Rome, osobe sa hendikepom, za sve koji trepe nasilje i diskriminacije:

"Mi smo ponosni državljani i građani Srbije, koji su svesni da imaju ustav i zakone koji im garantuju jednakost i ravnopravnost, a na nama je da se za to izborimo. To je put koji traje decenijama, ali bitno je da smo krenuli".

Među učesnicima povorke bila je i Helena Vuković koja je rekla da LGTB zajednica zahteva nultu toleracniju prema nasilju, ne samo prema pripadnicima LGTB populacije, već prema svim osetljivim grupama, ekonomsko osnaživanje i podršku pri zapošljavanju osetljivih grupa, kao i zakonsku regulativu istopolnih partnerstava i prilagođavanje dokumenata transrodni osoba tokokm tranzicije i do kraja života.

"Setimo se krvavog Prajda 2001. godine i pogledajte danas. Ima li razlike? Slika govori hiljadu reči. Budimo srećni i veseli", poručila je nasmejana Helena, bivši major u Vojsci Srbije, koja je posle 42 godine, pre mesec dana promenila pol.

Ovaj "Prajd" održava se u junu kao sećanje na prvu Gej paradu održanu juna 1969. u Americi, koju su organizovale marginalizovane grupe homoseksualaca i crnci koji su trpeli represiju i koje sistem nije štitio.

"U svetu se danas održavaju dve vrste 'Prajda': onaj koji slavi inkluziju i domet u društvu, a u zemljama u tranziciji to je protest gde građani izlaze i govore o svojim pravima sa željom da budu vidljivi", rekla je menadžerka za odnose s javnošću Kancelarije za ljudska prava i manjine Anđela Čeh, otvarajući šetnju.

Ona je napomenula da je metafora o pripadnicima LGBT zajednice i četiri zida ove godine jako bitna, jer se u jednoj slbodnoj zemlji poput Amerike, dogodio masakr ljudi upravo u predviđena četiri zida koja su im garantovala slobodu.

"Kad se to desi u Orlandu, šta možemo da očekujemo mi ovde?" upitala je Čeh i dodala da je masakr u gej klubu "Pulse" u Orlandu naša realnost "kojom je potrto sve što smo kao civilizacija gradili".

U znak sećanja na žrtve u Orlandu, povorkla je pred početak šetnje odala poštu stradalima minutom ćutanja.

Podršku je pružila i novinarka i aktivistkinja Marijana Stevanović, koja se okupljenima predstavila kao heteroseksualna osoba i majka dva sina koja primećuje da živimo u patrijarhatu koji je nasilan prema ženama i marginalizovanim grupama.

Povorku su preventivno čuvali policija i obezbeđenje u civilu, i šetnja je ptrošla bez incidenta.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.