ČESI POTPUNO “IZAŠLI IZ ORMARA”: Ukinuta zabrana gej parovima za usvajanje dece

Izvor: Telegraf.rs, 28.Jun.2016, 18:44   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ČESI POTPUNO “IZAŠLI IZ ORMARA”: Ukinuta zabrana gej parovima za usvajanje dece

Ustavni sud Češke ukinuo je odredbu Zakona o registrovanom partnerstvu koja je istopolnim bračnim partnerima u Češkoj zabranjivala da usvajaju decu.

- Odredba je u suprotnosti s ljudskim pravom na dostojanstvo. Isključuje iz određenog prava jednu grupu ljudi samo zato što su sklopili registrovano partnerstvo. Pretvara ih tako u osobe niže vrste, bez razloga ih žigoše da su manje vredni, radikalno drugačiji od ostalih i nesposobni da se pobrinu za decu - obrazložio je sudija >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << Vojteh Šimiček.

Ustavni sud bavio se pitanjem usvajanja dece u istopolnim brakovima na zahtev Gradskog suda u Pragu zbog Čeha koji je tužio jednu prašku opštinu zato što ga je s liste čekanja za usvajanje deteta na kojoj je kao bio bez problema kao gej pojedinac, izbacila kada je sklopio istopolni brak, pošto češki zakon o istopolnim brakovima ne predviđa mogućnost usvajanja dece, čak ni deteta sa kojim u to registrovano partnerstvo ulazi istopolni partner.

- Ta odredba je besmislena. Kao pojedinac, gej i lezbijka mogli ste da usvojite dete a kada ste stupili u istopolni brak i pokazali tako želju da živite u trajnoj, stabilnoj vezi, država vam odjednom usvajanje zabrani - rekao je LBGT aktivista Jan Kozubik.

Česi su u načelu vrlo tolerantni prema seksualnim manjinama i stabilno oko 68 odsto nacije ne vidi nikakav problem u istopolnim brakovima, koji ipak nisu potpuno u rangu bračne zajednice muškarca i žene, ali svega 17 odsto Čeha bi po raznim anketama prihvatilo da LGBT parovima da pravo da usvajaju decu.

(Telegraf.rs / Beta)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.