Blagi napredak u ostvarivanju prava LGBT zajednice

Izvor: N1 televizija, 06.Maj.2016, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Blagi napredak u ostvarivanju prava LGBT zajednice

Gej lezbejski info centar je saopštio je da je Srbija zabeležila blagi pomak u ostvarivanju prava LGBT zajednice i da je prema godišnjem izveštaju organizacije Rainbow Europe ostvarenost prava te zajednice 34 odsto.

Navodi se da je Evropski ogranak Međunarodne lezbejske, gej, biseksualne, trans i intereseks asocijacije (ILGA Europe) objavio >> Pročitaj celu vest na sajtu N1 televizija << godišnji izveštaj Rainbow Europe o napredovanju u ostvarivanju prava LGBT zajednice u evropskim zemljama, prema kojem je Srbija zabeležila blagi skok sa 29 na 34 odsto ostvarenih prava LGBT zajednice.

"Za ovaj skok zaslužno je uvođenje zločina iz mržnje u krivično zakonodavstvo Srbije, koje se nažalost još ne primenjuje. Kako piše u izveštaju, porodična prava LGBT zajednice su apsolutno ignorisana, a ne postoje ni pravne regulative kad je u pitanju procedura promene pola", dodaje se u saopštenju.

Gej lezbejski info centar podseća da je Vlada Srbije 2014. godine donela Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije u kome se navodi da će do kraja 2017. godine doneti zakon kojim bi se uredila promena pola, izmeniti Porodični zakon kako bi se priznale istopolne vanbračne zajednice, doneti Zakon o registrovanim istopolnim zajednicama.

Organizacija napominje da je do kraja 2015. godine trebalo izmeniti i Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i seksualno orijentaciju i rodni identitet uvesti kao poseban osnov diskriminacije, ukinuti praksu zabrane doniranja krvi za LGBT osobe, izmeniti Zakon o sportu kroz unošenje eksplicitne zabrane diskriminacije na osnovu seksualne orijentacije i rodnog identiteta. Dodaje se da ništa od onoga što je predviđeno da se uradi do kraja 2015. godine nije urađeno.

Gej lezbejski info centar izrazio je zabrinutost što je Akcioni plan za primenu Strategije prevencije i zaštite od diskriminacije "samo još jedno mrtvo slovo na papiru, koje služi kao izgovor za dobijanje donacija iz pristupnih fondova Evropske unije, ambasade Norveške i Velike Britanije ili Holandije".

"Zahtevamo od nove Vlade Srbije koja će uskoro biti formirana, da se drži Akcionog plana koji je donela stara i zahtevamo konkretne rezultate u vremenskim okvirima koji su u njemu definisani", navodi se u saopštenju.

Nastavak na N1 televizija...






Povezane vesti

Blagi pomak u ostvarivanju prava LGBT zajednice u Srbiji

Izvor: Beta, 06.Maj.2016

Gej lezbejski info centar saopštio je danas da je Srbija zabeležila blagi pomak u ostvarivanju prava LGBT zajednice i da je prema godišnjem izveštaju Rejnbou Jurop (RainbowEurope) ostvarenost prava te zajednice 34 odsto.U saopštenju se navodi da je Evropski ogranak Medjunarodne lezbejske, gej, biseksualne,...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta N1 televizija. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta N1 televizija. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.