Zahtev za povećanje dozvoljene količine pesticida povezan sa izumiranjem pčela

Izvor: KMnovine.com, 22.Sep.2014, 03:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Zahtev za povećanje dozvoljene količine pesticida povezan sa izumiranjem pčela

Američki gigant u proizvodnji semena, Syngenta, traži od Saveznog Zakonodavnog tela SAD da  poveća  dozvoljene količine pesticida, koji se koriste za zaštitu  semena, uprkos upozorenjima kritičara.
...
Prema dokumentu objavljenom 5. septembra u Federalnom registru, ova korporacija vezana za poljoprivredu traži  od  Američka Agencije za zaštitu životne sredine (EPA)  da poveća dozvoljenu količinu tiametoksama (thiamethoxam), koji >> Pročitaj celu vest na sajtu KMnovine.com << se legalno može koristiti na određenim usevima, što je povećalo zabrinutost među protivnicima koji smatraju da povećanje količine pesticida može da dovede do široko  rasprotranjenih problema. Syngenta je proizvela ovu hemikaliju 1999. i od tada je dozvoljena njena upotreba u SAD.

Među zahtevima koje je Syngenta uputila EPA predhodnog meseca, je i zahtev za povećanje količine tiametoksama koji se može koristiti na usevima kukuruza u količini od 0,1 ppm na 5,0 ppm, što je povećanje od 50 puta. A dozvoljeno povećanje količine pesticida na slami pšenice je 400 puta. Syngenta je tražila dozvolu od EPA  za povećanje količine pesticida Tiametoskam  na lucerki i na ječmu.

En Brajan (Ann Brian), predstavnica za  štampu kompanije rekla je za E&E News, (http://www.eenews.net/stories/1060005321), da Syngenta traži povećanje količne pesticida jer će to omogućiti da se pesticidi koristi za folijanu zaštitu biljaka a ne samo za tretiranje semena, čime će omogućiti farmerima da upotrebom Tiametoksama mogu da se bore protiv insekata koji napadaju biljke tokom druge polovine sezone rasta.

Ali kao što je Tifani Steker izjavila za E&E News, upravo je zbog svoje hemijske strukture ova grupa  insekticida na udaru zbog njihovih svakakvih negativnih efekata na  čitav ekosistem.

Neonikotinoidni pesticidi su grupa insekticida koje naučnici sa pravom optužuju da su izazvali dramatičan pad brojnosti oprašivača, insekata i životinja, koje pomažu biljkama prenoseći polen sa jedne na drugu biljku”- napisala je Tifani, dodajući da je više od polovine pčelinjih društava u SAD nestalo tokom protekle decenije, prema informaciji “Oprašivačko partnerstvo” neprofitne organizcije, (Pollinator Partnership nonprofit group).

“Naučnici tvrde da neonkotinoidni pesticidi obaraju imuno sistem pčela  čineći ih osetljivim na bolesti virusnog i bakterijskog porekla”. Službe za ribe i divlji svet (The Fish and Wildlife Service) dogovrile su se  da se od januara 2016 počne sa postepenim prestankom korišćenja neonikotinoida u prirodnim zaštićenim životinjskim staništima”, dodala je Tifani.

Kao što je RT (Russia Today) već izveštavala, EU je zabranila upotrebu neonikotinoida nakon toga što su urađene slične studije. Izveštaj iz 2012, objavio je sledeće “izlaganje pčela sub-letalnim dozama neonikotinoida je glavni krivac za pojavu CCD (Kolaps pčelinjih kolonija), fenomena  koji se ogleda u iznenadnom nestajanju pčela radilica, Ministarstvo za životnu sredinu Ontarija  i Ministarstvo za poljoprivredu i hranu su došla je do istog zaključka prošle godine.

“Proverene informacije sugerišu da sejanje semena kukruza tretiranog nitro-gvanidinom, insekticidima Klotianidin (Clothianidin) i /ili Tiametoksamom, doprinose povećanoj smrtnosti pčela, što je zapaženo na teriotrijama gde se seje kukuruz u Ontariju i Kvibeku u proleće 2012”- utvrdila je Kanadska agencija.

Zagovornici zaštite smatraju da kompanija Syngenta mora da preispita svoje zahteve  za povećanjem doza za upotrebu.

Syngenta tvrdi da korišćenjem ovih insekticida za treriranje preko lišća, on ostaje na listovima biljaka, i da je zbog toga manje opasno po oprašivače. Ali grupa “Beyond Pesticides” je objavila sledeće: “Ostaje činjenica da su ove hemikalije sistematske i otporne i da će primenjene količine zagaditi zemlju, a mogu potencijalno da se pojave na polenu boljaka, u nektaru i u kapima koje se pojavljuju usled gutacije, koji oprašivači piju i sakupljaju”.

U svojoj  izjavi tokom skorašnjih intervjua sa E&E News, Tifani Steker, Ejmi Simpson politički direktor, i advokat u Beyond Pesticides predlaže da Syngenta preduzme drugačiji pristup prema zabrinutosti oko CCD (iznenadnog umiranja radilica), i drugih problema koji su vezani sa neonikotinoidom Tiametoksamom.

“Umesto da se nađe način kako da se smanji upotreba, ovo će dovesti do  značajnog povećanja količine sredstava u krmnom bilju i na drugim usevima”- rekla je Simpson.
“Uzgajivači zavise od upotrebe neonikotinoida, i od upotrebe drugih zaštitnih sredstava da bi ostvarili povećanje proizvodnje useva”- uzvratila je predstavnik Syngent-e – Brajan  na primedbu Gospođe Simpson. “Naučni dokazi jasno pokazuju da pčele i drugi oprašivači mogu da bezbedno bivstvuju u   uslovima moderne  poljoprivredne tehnologije i upotrebe neonikotinoida ako se pravilno sledi uputstvo na etiketi proizvoda”.

Syngenta je posvećena očuvanju biodiverziteta uključujući povećanje brojnosti oprašivača”- rekla je Brajan.

EPA će primate komentare na promenu tolerancije količine Tiametoksama do 6.oktobra 2014 godine.

7. septembar. 2014. RT
Prevod: Ljiljana Jovanović



FB Reporter 

Nastavak na KMnovine.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KMnovine.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KMnovine.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.