Posetite Muzej pčelarstva u Karlovcima

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 12.Avg.2016, 20:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posetite Muzej pčelarstva u Karlovcima

Sremski Karlovci zaista mogu da se pohvale brojnim specifičnostima koje ovo mesto izdvajaju i čine ga posebnim. Jedna od tih specifičnosti je i Muzej pčelarstva koji predstavlja svojevrsnu kolekciju pčelarskog pribora, kao i prikaz nastanka i istorijskog razvoja modernog pčelarstva kod nas.

Muzej pčelarstva u Sremskim Karlovcima datira iz 1968-me. Međutim, istorija pčelarstva u porodici Živanović traje duže od jednog veka. Sve ono što je Jovan Živanović nekada skupljao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << i koristio, njegovi potomci sačuvali su u ovom jedinstvenom muzeju.

"Jedan od najbitnijih eksponata vezano za pčelarstvo je košnica crkvice ili manastir, kopija manastira Ravanice. Imamo te stare košnice iz doba neracionalnog pčelarstva, pletare, trnke, vrškare, kao i mnoštvo knjiga fotografija iz tog perioda i naravno centrifugalne mašine pojilice i mnoge druge stvari vezane za pčelarstvo", kaže Borivoj Živanović.

Jovan Živanović značajna je istorijska ličnost Sremskih Karlovaca, ali i naše zemlje. Kao diplomirani filolog i profesor srpskog jezika i književnosti u Karlovačkoj gimnaziji, bavio se reformom jezika, a osim toga smatra se i ocem pčelarstva u Srbiji.

Zbog bolesti tuberkuloze odlazi u prirodu. Nagovaraju ga da počne da pčelari zbog voćnjaka i vinograda koje je imao i tako on ulazi u pčelarstvo. Pčela ga je izlečila, a on se posvećuje potpuno pčelarstvu. Do tada smo imali primitivno pčelarstvo ili iz doba neracionalnog pčelarstva sa pletarama, ubijanjem, bušenjem pčele, a potom profesor pravi prvu svoju novu košnicu, revolucionarnu sa pokretnim saćem. Prvi put se koristi ram u pčelarstvu i prelazi se na humano pčelarstvo.

Muzej svakodnevno poseti veliki broj ljudi, a Živanovići izdvajaju momenat kada su u jednom danu u njihovom muzeju bili istovremeno prisutni posetioci sa svih sedam kontinenata.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.