Med: Najbolja namirnica za zdravlje

Izvor: Lepota i zdravlje, 20.Dec.2014, 10:08   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Med: Najbolja namirnica za zdravlje

Med je jedna od najznačajnijih i najboljih namirnica za naše zdravlje. On je odličan izvor jednostavnih ugljenih hidrata, glukoze i fruktoze koji se koriste za stvaranje energije. U njemu se nalaze minerali, amino i organske kiseline, pigmenti, vosak, inulin, elementi komleksa vitamina B. Pogledajte kada vam sve med može pomoći.

Jačanje >> Pročitaj celu vest na sajtu Lepota i zdravlje << imuniteta

Med ima antioksidaciona i antibakterijska svojstva, pa pomaže pri poboljšavanju rada probavnog sistema, održava telo zdravim i pomažu u borbi protiv bolesti. Započnite dan sa toplim napitkom od polovine limuna i kašičice meda.

Bolovi u grlu

Poznato je da je med idealan saveznik u lečenju upaljenom grla. Zbog njegovih antibakterijskih dejstava, on pomaže i u uništavanju nekih bakterija koje uzrokuju infekciju grla. Tri puta dnevno uzmite kašičicu meda i otopite je u ustima kako biste smanjili upalu grla.

Migrena

Osobe koje često pate od migrena trebale bi da čim ona počne da se javlja, popiju napitak od kašičice meda rastopljene u pola čaše tople vode. Ukoliko je potrebno, ovaj napitak popiti i nakon 20 minuta.

Nesanica

Ako vam se često dešava da noću ne možete da spavate, pokušajte da problem rešite ovim napitkom: u šolji toplog mleka rastopite kašičicu meda. Ako niste ljubitelj mleka, čaj od kamilice sa medom je takođe dobar za opuštanje.

Mamurluk

Ako vas jutro nakon burne večeri i puno popijenog alkohola muči mamurluk, med vas može spasiti. On je lagan za želudac i lako se vari. Sadrži mešavinu prirodnih šećera, kao što je fruktoza, koji ubrzavaju oksidaciju alkohola u jetri i ubrzavaju proces „trežnjenja“. Pokušajte sa ovim receptom: 15 ml meda pomešajte sa 80 ml soka od pomorandže i 70 ml jogurta.

Autor: LifeContent, S.D.

Nastavak na Lepota i zdravlje...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Lepota i zdravlje. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Lepota i zdravlje. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.