Ambrozija agresivno prijeti zdravlju ljudi

Izvor: Cafe.ba, 30.Sep.2014, 21:34   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ambrozija agresivno prijeti zdravlju ljudi

Strništa i parcele koje se ne održavaju nakon žetve najkritičnije su tačke za pojavu ambrozije, a takvih u RS ima oko 100.000 hektara, što predstavlja veliki izvor polena alergenog za ljude, ali i sjemena za iduću generaciju.

Kazao je to Siniša Mitrić, docent na banjalučkom Poljoprivrednom fakultetu, na okruglom stolu o ambroziji, koji je organizovala Akademija nauka i umjetnosti RS, a za kojim su se >> Pročitaj celu vest na sajtu Cafe.ba << našli eminentni stručnjaci kako iz zemlje tako i iz regiona.

"Održavanje strništa, njihovo prašenje, stimulisanje dvije žetve godišnje gdje god je to moguće isključili bi strništa kao potencijalni izvor ambrozije, što bi znatno smanjilo količinu polena za iduću godinu", kazao  je Mitrić.

O rasprostranjenosti ove izuzetno alergene biljke možda najbolje govori primjer da je na jednom od lokaliteta u blizini Kozarske Dubice prebrojano 4.112 biljaka po kvadratnom metru.

Nastavak na Cafe.ba...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Cafe.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Cafe.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.