KRALJICA MUČENJA Istina o pravoj ženi koja je ulovila Osamu bin Ladena

Izvor: Blic, 21.Dec.2014, 22:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

KRALJICA MUČENJA Istina o pravoj ženi koja je ulovila Osamu bin Ladena

U špijunskom trileru po imenu “00:30 - Tajna operacija”, u kojem je opisana potraga za Osamom Bin Ladenom, savesna pripadnica CIA po imenu "Maja" na kraju pronalazi Bin Ladena u njegovom skloništu.

Lik "Maje" zasnovan je na ženi iz stvarnog života. Međutim, njen identitet i sadašnji položaj sve do sada su brižljivo čuvani od očiju javnosti. Nakon objavljivanja kontroverznog izveštaja američkog Senata o mučenjima i ilegalnim izručenjima, detalji iz >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << profesionalnog života žene koju mediji nazivaju “Kraljicom mučenja”, ipak izbila na videlo.

Filmska priča o njoj kao o dugogodišnjem stručnjaku za Al kaidu uglavnom odgovara istini, ali je u svojoj karijeri napravila niz grešaka i više puta Kongresu davala pogrešne informacije.

Novinarka Džejn Majer, koja je u listu “Njujorker” objavila članak o “proširenim metodama ispitivanja”, piše da je ona “napravila grešku kada je CIA primila informaciju koja je mogla da spreči napade 11. septembra”.

“Posle toga je sa uživanjem učestvovala u mučenjima; pogrešno je protumačila informacije i poslala CIA u apsurdni lov na Al kaidine ćelije 'agenata spavača' u Montani. A onda je pogrešno obavestila odgovorne u Kongresu da je mučenje imalo efekta”, napisala je ona.

Kao i drugi novinari, Majerova se povinovala zahtevu CIA da ime službenice ne bude otkriveno, ali je nakon objavljivanja članka i istrage TV-mreže NBC, istraživački sajt “The intercept” odlučio da je razotkrije.

Sajt je naveo da je to učinio zbog ključne uloge u pogrešnom informisanju Kongresa o primeni metoda mučenja u CIA i njenog aktivnog učešća u mučenjima (pri čemu je direktno učestvovala u mučenju najmanje jedne nevine žrtve).

Kako saznaje NBC, ona se našla na meti oštrih kritika posle napada 11. septembra, kada se saznalo da je jedan njoj potčinjeni službenik otkrio da su dva čoveka, za koje se sumnjalo da pripadaju Al kaidi, i koji su se kasnije i pridružili grupi otmičara, ušli u zemlju, ali da o tome nije obavešten Federalni istražni biro (FBI).

Nakon toga je postala “ključni arhitekta” tzv. “proširenih metoda ispitivanja”, možda da bi na neki način kompenzovala počinjenu grešku.

Lično je učestvovala u davljenju Haleda Šeika Muhameda, pripadnika Al kaide koji je organizovao napade 11. septembra, iako kao analitičar nije trebalo da bude prisutna. Oduševljeno je pisala da će Muhamed “omrznuti život zbog ovoga”, ali je omaškom dostavila pogrešnu informaciju islednicima, koji su na osnovu nje iznudili lažnu potvrdu.

Informacija - da postoji ćelija afroameričkih pripadnika Al kaide koja operiše u SAD - kasnije je dovela do potere za crnim muslimanima u Montani.

Takođe je tražila ilegalno izručenje nemačkog državljanina Halida al Masrija, koji je uhapšen u Makedoniji i doveden u Avganistan radi saslušanja, iako muškarac sa istim imenom, za kojim je CIA zapravo tragala, nije imao nemački pasoš.

Nevina žrtva oslobođena i obeštećena pet meseci kasnije.

Uprkos greškama, ona je unapređena, a 2007. je Kongresu podnela dokaze o primeni “proširenog ispitivanja” u kome je istakla: “Prema mom mišljenju, nema sumnje da je dobijanje informacije od ovog zarobljenika spaslo živote stotine američkih života.”

To je bila ključna tvrdnja u prilog programu mučenja, koji je Senat u svom poslednjem izveštaju odbacio kao “pogrešan”.

“To je bio šablon koji je kasnije poslužio kao argument za program CIA i na kome su se zasnivale metode proširenog ispitivanja CIA”, navodi se u tom izveštaju.

“Ona je izuzetno sposoban analitičar”, kaže u njenu odbranu jedan od bivših kolega. “Ima gadnu narav, ali zastrašujuće je inteligentna i zna više o Al kaidi nego bilo ko drugi u CIA”, kaže on i dodaje da ona ostvaruje velike rezultate i da se nije plašila da pravi greške.

Drugi bivši pripadnik ne deli njegovo mišljenje:

“Trebalo bi da odgovara pred sudom i bude osuđena na kaznu zatvora zbog onoga što je činila”, rekao je on.

CIA i dalje insistira da njeno ime ne bude otkriveno zbog “atmosfere straha i osvetničkog raspoloženja”.
Pogledaj vesti o: Osama Bin Laden,   CIA

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Otkriveno ko je "kraljica mučenja" u CIA

Izvor: Press, 22.Dec.2014, 16:47

Nakon objavljivanja kontroverznog izveštaja američkog Senata o metodama mučenja CIA, javnost je zaintrigirala agent Maja (Maya) koja je prozvana "kraljicom mučenja". . U filmu "Zero Dark Thirty" Maja je prikazana kao uporan...

Nastavak na Press...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.