Bin Ladenov ubica: Ne plaše me pretnje džihadista

Izvor: B92, 09.Okt.2015, 17:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bin Ladenov ubica: Ne plaše me pretnje džihadista

Pripadnik američkih “Foka“ koji je ubio lidera Al Kaide Osamu bin Ladena rekao je da ga pretnje smrću koje dobije od džihadista ne plaše.

Rob O’Nil je postao heroj desetogodišnjih američkih operacija po srednjem istoku, kada je 2011. godine u Pakistanu usmrtio vođu tada najveće terorističke organizacije.

Smrt Bin Ladena je značila promenu stanja stvari u redovima džihadista, stvorena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Islamska država koja je, pokazalo se kasnije, postala veća pretnja po svetsku bezbednost u odnosu na Bin Ladenovu organizaciju.

O’Nil se posle nekoliko godina van očiju javnosti oglasio povodom pretnji koje je iznela Um Husain Britanija, pripadnica Islamske države iz Britanije čije je pravo ime Seli En Džons.

Ona je bivšeg marinca nazvao prvom metom Islamske dražve.

“Bio sam spreman na to, ali znam kako da se odbranim. Mnogo puta su postojale bombaške pretnje, a bombi nije bilo nigde. Ipak, to su one koje ne vidite, zbog čega svako mora da bude veoma oprezan“, rekao je O’Nil.

Prema njegovim rečima, pretnje koje upućuju džihadisti moraju da budu sa velikim oprezom prihvaćene u redovima američke vojske, čiji članovi mogu da budu na meti terorista.

Daleko oštriju reakciju izneo je Robov otac Tom O’Nil.

“Nacrtaću veliku metu na vratima svoje kuće i napisaću da doću po nas“, rekao je O’Nil.

Pretnje američkom vojniku iznela je džihadistkinja koja je u javnosti prvi put viđena 2014. godine, kada je za Foks njuz govorila o tome kako je Bin Laden ubijen. Godinu dana ranije je bila u Siriji, sa suprugom Junaidom Huseinom, koji je ubijen u avgustu u napadu američke bespilotne letelice.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.