WADA traži zabranu nastupa ruskih sportista u Riju

Izvor: VOA, 18.Jul.2016, 21:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

WADA traži zabranu nastupa ruskih sportista u Riju

Svetska anti-doping agencija (WADA) pozvala je Međunarodni olimpijski komitet (MOK) da zabrani svim ruskim timovima da učestvuju na predstojećim Letnjim igrama u Rio de Žaneiru. WADA takođe traži od MOK-a da zabrani svim ruskim zvaničnicima pristup međunarodinim takmičenjima, koji će se sledećeg meseca održati u Riju. Preporuke svetske antidoping agencije objavljene su uz vrlo negativan nezavisni izveštaj, u kojem se navodi široko rasprostranjeno korišćenje stimulativnih sredstava među ruskim sportistima na zimskim olimpijskim igrama u Sočiju pre dve godine, koje je podržala država. Vodeći istražitelj Svetske anti-doping agencije Ričard Meklaren danas je izjavio da dokazi potvrđuju da je laboratorija u Moskvi "operisala u cilju zaštite dopingovanih ruskih sportista, unutar zaštićenog državnog sistema" i da je ruski državni Centar za sportsku pripremu koordinisao nastojanja da se prikrije doping, a da su sportisti dobijali inbstrukcije kako da izmanipulišu rezultate rutinskih kontrola urina na međunardnoim takmičenjima. MOK je u svom saopštenju danas najavio da će "pažljivo proučiti složene i detaljne optužbe, posebno kada se radi o ministarstvu sporta Rusije. "MOK neće oklevati da preduzme najstrožije sankcije protiv bilo kojeg pojedinca ili organizacije", naveo je predsednik MOK-a Tomas Bah.  

Nastavak na VOA...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Gaske zbog povrede propušta OI

Izvor: RTS, 18.Jul.2016

Francuski teniser Rišar Gaske neće učestvovati na predstojećim Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru zbog povrede leđa, saopštio je Teniski savez Francuske. . .Gaskea će u timu Francuske zameniti Benoa Per, kome će to...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta VOA. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta VOA. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.