RIO U OPASNOSTI Džihadisti s Kopakabane proglasili brazilski kalifat

Izvor: Blic, 26.Jul.2016, 15:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RIO U OPASNOSTI Džihadisti s Kopakabane proglasili "brazilski kalifat"

"Ubijte što više ljudi. Ne birajte sredstva. Alah će vam podariti večni raj. Neka vam primer budu palestinski heroji i mučenici iz Mihnena 1972. godine", poručio je Abu Bakr Al-Bagdadi ćeliji ISIS-a u Brazilu, koja je pripremala terorističke napade na Olimpijskim igrama koje počinju 5. avgusta.

Brazilska obaveštajna služba (ABIN) u stanju je najveće pripravnosti nakon što se, desetak dana pre početka Olimpijskih igara u Riju, jedna brazilska islamistička grupa >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << javno zaklela na odanost ISIS-u i najavila krvave pohode na OI, prenosi "Večernji list".

Nova dimenzija terora

Zahvaljujući saradnji svih obaveštajnih službi latinoameričkih država, teroristička ćelija otkrivena je na vreme. Pitanje je kakve bi bie razmere terorističkih napada koje bi organizovali džihadisti, s obzirom na to da su njihove mete bili sportisti zapadnih zemalja, a sve poruke kojima su komunicirali bile su šifrirane.

Pakleni plan terorističke ćelije otkriven je zahvaljujući paragvajskoj obaveštajnoj službi koja je sasvim slučajno, prateći krijumčare i trgovce oružjem, otkrila da se pripremaju teroristički napadi u Brazilu, i to nakon što su teroristi pokušali da kupe kalašnjikove, ručne bombe i eksploziv od paragvajskih krijumčara oružja.

#IslamicState leader Abu Bakr Al-Baghdadi new video Sermon in Grand Mosque of #Mosul

Watch: https://t.co/aGtKS7Va5a pic.twitter.com/w1lFcy7Kfg

Paragvajci su ušli u trag dosad nepoznatoj grupi "Ansar al-Khilafah Brazil", koja se zaklela na odanost al-Bagdadiju, te o tome obavestili brazilsku obaveštajnu službu koja je slučaj prosledila odeljenju SITE zaduženom za praćenje aktivnosti džihadista na internetu.

SITE, osim pomenute ćelije, otkrio je još jednu grupu "branitelja šerijata" koja se takođe zaklela na odanost prvom čoveku ISIS-a.

Pročitaj još:

Iako je u protivterorističkoj akciji, kodnog imena "Haštag", u kojoj je sudelovalo 130 policajaca, uhapšeno deset osoba osumnjičenih za pripremanje terorističkih napada, policija zasad ne zna koliko još vukova samotnjaka šeta slobodno, s obzirom na to da su džihadisti preko aplikacije za slanje poruka Telegram, koja je zaštićena i teško joj se ulazi u trag, pozvali na napade za vreme Igara navodeći ciljeve i metode akcije.

Teroristi su uhapšeni u 10 saveznih država Brazila, a međusobnom kontaktu bili su upravo preko spomenute aplikacije. Za razliku od terorističkih napada u Evropi koji su bili koordinisani, a izvršili su ih teroristi koji su se međusobno poznavali, ovog puta napadi su dogovarani na internetu, a džihadisti se međusobno nisu poznavali niti su se ikada sreli uživo. To daje jednu novu dimenziju delovanju terorističke organizacije kojoj je teško ući u trag, kažu u ABIN-u.

Zbog visokog sigurnosnog rizika i pretnji terorističke organizacije Islamske države, organizatori Olimpijskih igara angažovali su čak 85 hiljada vojnika, policajaca i pripadnika bezbednosnih službi, što je dvostruko više nego pre četiri godine na Igrama u Londonu.

Podeljena zajednica

U Brazilu živi oko milion muslimana. Iako u Brazilu postoji 120 džamija, ima svega 40 imama, od kojih je nekoliko završilo šerijatske škole, dok su ostali samo imami u praksi. U zemljama gde su muslimani manjina, kao što je Brazil, ne postoji jedinstvena institucija te je svaka džamija nezavisna u svojim aktivnostima. U Brazilu deluje 60 islamskih organizacija. Najveću muslimansku zajednicu čine muslimani iz Sirije, Libana i Palestine.

Dok su neke od njih podružnice velikih svetskih organizacija, većinom je reč o lokalnim udruženjima fokusiranima na etnički identitet, što uzrokuje podeljenost, ponekad i razdor, a svakako i izostanak zajedničkog delovanja. Međuetnička različitost nadjačava inicijativu za ujedinjenje tako da ne postoji jedno telo koje predstavlja islam u Brazilu a da je priznato od svih muslimana.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.