Preminuo izraelski Džejms Bond, jedan od najboljih pripadnika Mosada ikada

Izvor: Blic, 23.Sep.2014, 18:14   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminuo izraelski Džejms Bond, jedan od najboljih pripadnika Mosada ikada

Jedan od najpoznatijih izraelskih špijuna Majk Harari, organizator potere za palestinskim teroristima" Crnog septembra" nakon Olimpijskih igara u Minhenu 1972. godine, umro je u 87. godini života, objavili su izraelski mediji.

Harari, kojeg je list "Haaretz" nazvao cionističkim Džejmsom Bondom, bio je veteran Mosada koji je sudelovao u stotinama tajnih operacija.

Najpoznatiji je po tome što je sastavio i vodio timove u operaciji "Božji gnev", jevrejskom odgovoru >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << na pokolj izraelskih sportista u olimpijskom selu u Minhenu 1972. godine.

Militanti su tada pogubili dvojicu atletičara, a devetoro talaca ubijeno je u obračunu sa zapadnonemačkom policijom.

U filmu "Minhen" reditelja Stivena Spilberga iz 2005. godine, posvećenom operaciji "Božji gnev", Hararija je glumio izraelski glumac Moše Ivgi.

Harari je odigrao i ključnu ulogu u spašavanju izraelskih talaca iz aviona "Er Fransa" na aerodromu Entebe u Ugandi 1976. godine.

Izraelski ministar obrane Moše Jaalon odao mu je priznanje rekavši da se njegov uticaj na Mosad "oseća i dan-danas, i osećaće će se još dugo".

Harari je rođen 1927. godine u blizini Tel Aviva, a karijeru je započeo u izraelskim paramilitarnim organizacijama.

Harari je zbog incidenta iz 1972. godine ponudio ostavku koju je odbila tadašnja izraelska premijerka Golda Majer, omogućivši mu da nastavi s tajnim operacijama sve do odlaska u penziju 1980. godine.
Pogledaj vesti o: Olimpijske igre

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

OVO SU SVE OPERACIJE ŠPIJUNA BROJ 1: Mosadov Džejms Bond ulivao je strah teroristima u kosti!

Izvor: Kurir, 23.Sep.2014

Harari, koji je bio veteran Mosada učestvovoao je u stotoinama tajnih operacija od kojih su najpoznatije Božiji gnev odgovr na pokolj izraleskih sportista na olimpijadi u Minhenu i operaciji Entebe spasavanja izraelskih talaca zarobljenih na aerodromu Entebe u Ugandi 1976...TEL AVIV - Jedan od najpoznatijih...

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.